Nyheter

Knivskurna evangelisten: Hyde Park är farligt för kristna

Den kristna evangelisten Hatun Tash, som nyligen knivskars i Hyde Park, menar att Speakers’ corner har blivit farligt för evangelikala kristna. Nu är hon djupt kritisk mot Londonpolisen.
– Polisens passivitet har lett till det som hände mig, säger hon till The Times.

Knivdådet mot den kristna konvertiten och evangelisten Hatun Tash inträffade på söndagen i London. En okänd man angrep henne vid Speakers’ corner när hon bar en Charlie Hebdo-t-shirt. Kniven träffade Hatun Tash i ansiktet, men hon ådrog sig inte livshotande skador.

“Polisens passivitet”

Nu säger hon i en intervju med den brittiska tidningen The Times att hon under två års tid blivit verbalt och fysiskt trakasserad vid Speakers’ corner – en plats som sedan 1800-talet varit en plattform för Londonbor som vill uttrycka sina uppfattningar i olika ämnen – och anklagar polisen för att inte ha ingripit. Hon beskriver platsen som “fientlig och farlig” för evangelikala kristna.

– Polisens passivitet har lett till det som hände mig i går. Det är sorgligt att vi lever i ett samhälle där polisen av rädsla för att kallas islamofobisk inte vill gripa en muslim, säger Hatun Tash till tidningen.

Hon började predika vid Speakers’ Corner 2013 och uppger att platsen förr om åren var betydligt lugnare, medan hon nu regelbundet “attackeras av en muslimsk mobb”.

Londonpolisen uppger att den fortsatt söker efter den misstänkte gärningsmannen efter attacken mot Hatun Tash. Händelsen klassas i nuläget inte som en terrorhandling. Polisen har inte kommenterat Hatun Tashs anklagelse om att den skulle ha varit passiv.

Väckt reaktioner

Attacken har väckt reaktioner såväl i Storbritannien som i Sverige. Andrea Williams vid den brittiska organisationen Christian Legal Centre beskriver söndagens attack som en “hemsk” händelse.

– Om Hatun tystas av våld vid Speakers’ corner, har vi alla blivit tystade, säger hon till The Times.

I Sverige har Olof Edsinger, generalsekreterare vid Svenska evangeliska alliansen, beskrivit attacken mot Hatun Tash som något “fruktansvärt tragiskt”. Han har tidigare varit i kontakt med henne i samband med ett seminarium som hon ska hålla på Lausanne-konferensen i november.

– Hatun är konvertit och brinner av det skälet för religionsfrihet och det fria ordet. Speakers’ corner ska vara en plats där man ska få uttrycka just det, sa Olof Edsinger till Dagen tidigare den här veckan.

---

Fakta: Hatun Tash

  • Den 39-åriga kristna konvertiten är ursprungligen från Turkiet, men bor numera i Storbritannien.
  • Hatun Tash arbetar för Defend Christ, Critique Islam (DCCI), som vill “predika evangeliet för muslimer med hjälp av apologetik och polemik”, enligt organisationens hemsida. Hon brukar predika på Speakers’ corner i Hyde Park i London.

---

Fler artiklar för dig