Nyheter

Två kubanska pastorer har släppts ur fängelset – hålls i husarrest

Samtidigt hålls en tredje pastor fängslad i staden Santiago de Cuba

Två pastorer som greps i samband med de stora protesterna på Kuba har släppts ur fängelset, men hålls nu i stället i husarrest, uppger människorättsorganisationen Christian Solidarity Worldwide.

Under ett par veckor hölls de två kubanska pastorerna Yarian Sierra och Yéremi Blanco fängslade, först på ett kvinnofängelse och därefter ett mansfängelse, innan de släpptes på lördagen, enligt källor till CSW.

Nu hålls pastorerna i stället i husarrest.

Det var i samband med de stora demonstrationerna mot kommunistregimen på Kuba tidigare i juli som de båda greps. De två pastorerna undervisar vid Carey-seminariet, som bedriver teologisk utbildning i elva städer på Kuba.

Pastorn Yéremi Blanco omfamnar sin familj efter frisläppandet.

Som Dagen rapporterat vräktes familjen till Yarian Sierra under hans fångenskap, efter att myndigheterna hotat fastighetsägaren att konfiskera egendomen om han fortsatte upplåta bostaden åt Sierras familj.

Familjen uppges nu stå bostadslös.

Pastorn Yaria Sierra återförenad med sin familje efter frisläppandet från fängelset.

Tredje pastor fortsatt fängslad

Samtidigt kommer rapporter om att en tredje protestantisk pastor, Lorenzo Rosales Fajardo, som också greps i samband med protesterna, alltjämt hålls fängslad i staden Santiago de Cuba. Han ska ha gripits tillsammans med sin 17-årige son som av myndigheterna formellt ansågs vara “försvunnen”. Sonen återvände dock hem den 17 juli. Enligt modern var sonen vid återkomsten “psykiskt traumatiserad”.

Myndigheterna planerar nu att väcka åtal mot Lorenzo Rosales Fajardo, enligt CSW. Hans hustru Maridilegnis Carballo försökte den 24 juli besöka honom i fängelset men nekades ett möte.

– De har inte ens tillåtit ett telefonsamtal, säger hon till CSW.

Hustrun uppger också att myndigheterna hotat henne och makarnas gemensamma son, med avsikten att få henne att sluta berätta om situationen.

Pastorn Lorenzo Rosales Fajardo hålls fängslad i Santiago de Cuba. Hans fru Maridilegnis Carballo har försökt besöka honom men nekats.
Fler artiklar för dig