Nyheter

Rejält uppsving för pilgrimsvandringar

Intresset för vandringar i Sverige har ökat med 35 procent sedan 2020

Intresset för vandringar i Sverige har ökat. Även att pilgrimsvandra blir allt mer populärt och oavsett trosuppfattning upptäcker många det speciella med kombinationen motion och andlighet.

– Vi har kunnat se en tydlig trend uppåt för vandringsresor. Många av de boenden i närheten av vandringslederna har varit bokade sedan lång tid tillbaka och på webbens mest besökta sidor har vi Vandring för nybörjare och Mer okända vandringsleder, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare och vd på Svenska turistföreningen till Dagen.

Intresset för vandringar i Sverige har ökat med hela 35 procent sedan våren 2020. Året pandemin förändrade sättet att semestra och fler ville “hemestra”.

– Av det drar jag två slutsatser: att det finns många nya vandrare som tar sig ut i Sveriges natur och att de som är vana söker efter nya leder att vandra längs, säger Maria Ros Hjelm.

Målet med pilgrimsvandring

Även intresset för att pilgrimsvandra är stort i Sverige och många gamla leder har röjts och fått tydliga vägmarkeringar. Dessutom har nya pilgrimscenter öppnats.

Medan pilgrimsvandringar förr enbart var till för att tillbe helgon är det i dag många som vandrar av andra skäl. Som en paus från en hektisk tillvaro, eller för att begrunda sitt liv.

En pilgrims vandring skiljer sig från en vanlig hajk, eftersom pilgrimen har två mål med sin vandring – ett inre och ett yttre. På en pilgrimsvandring är tanken att du ska vårda både kropp och själ. Dessutom skiljer sig ofta besöksmålet utifrån ett sökande efter Gud eller helighet, inte av historiskt intresse för platsen.

S:t Olavsleden – världens nordligaste pilgrimsled

St: Olavsleden är en av de kändaste pilgrimslederna där du kan vandra i den helige Olavs fotspår. Här vandrar du genom historiska landskap genom två länder och mellan två kuster – från Bottenhavet i öster till Atlanten i väster. Den 580 kilometer långa leden sträcker sig genom skogar, över fjäll, längs sjöar, samhällen och historiska platser. S:t Olavsleden beskrivs ofta som det skandinaviska svaret på El Camino de Santiago de Compostela, den berömda spanska pilgrimsleden.

S:t Olav var en framgångsrik viking som sedermera blev Nordens första helgon. Han helgonförklarades efter att det skett en rad underverk i närheten av hans lik, efter att han stupat i ett slag år 1030.

Sigfridsvandringen blir äntligen av

Sigfridsvandringen, som i och med pandemin 2020 sköts upp, blir i år äntligen av. Under 2020 skulle Växjö stift ha firat 850 år, med anledning av stiftets förste biskop 1170. Den svenska vandringen inleds 28 juli i Masthuggskyrkan i Göteborg och avslutas i Växjö domkyrka. Enligt legenden visade sig en ängel för missionären Sigfrid och uppmanande honom att bygga en kyrka just på den plats där domkyrkan står än i dag. Sigfrid blev sedan stiftets skyddshelgon och domkyrkan kom att kallas den helige Sigfrids kyrka. Han avbildas ofta med tre huvuden i ett kar, som kallas Sigfrids helgonattribut.

Under Sigfridsvandringen är temat för i år “mod”. Eftersom mod att våga leva behövs i en tid av pandemi, klimathot och orolighet runt om i världen och i Sverige.

---

Fakta: Tips inför vandringen

  • Svenska turistföreningen listar vandringsleder i Sverige. Där finns även tips och råd om packning, nödvändig utrustning och interaktiva kartor.
  • Svenska kyrkan listar över 30 pilgrimsvandringar och tips på pilgrimsupplevelser i sommar.
  • Om du ska gå långt gäller det att kroppen klarar av det. Se till så att du har gått in dina vandringskängor och att vila, äta och dricka.
  • Det är klokt att vandra en längre sträcka i tystnad. Det ger utrymme för att söka inåt.
  • Pilgrimens sju ledord är frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. (TT)

---

Fler artiklar för dig