Nyheter

Kristen evangelist knivhuggen under predikan

SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger: “Det är djupt tragiskt”

En kristen evangelist knivskars under en predikan i Hyde Park i London under söndagen. I en video som spridits i sociala medier syns hon med blodigt ansikte efter attacken, men skadorna ska inte vara livshotande.

Hatun Tash, en evangelist som konverterat till kristendomen från islam, stod och predikade för förbipasserande under söndagen när hon attackerades med kniv av en okänd gärningsman. Händelsen ägde rum i det berömda hörnet av Hyde Park som går under namnet Speakers’ corner. Där har det i över hundra år funnits en tradition av att stiga fram som talare och sprida sina åsikter.

Fördes till sjukhus

En video som cirkulerar på sociala medier visar Hatun Tash med blodigt ansikte efter attacken. Enligt vittnesuppgifter var gärningsmannen klädd i svart och sprang från platsen, men ingen har ännu gripits. En kniv hittades i närheten av platsen, säger Londons polismyndighet Metropolitan Police, som släppte ett uttalande om händelsen.

“Poliser fann en 39-årig kvinna som hade drabbats av ett mindre skärsår i huvudet. Hon fick vård på platsen av ambulanspersonal innan hon togs till ett sjukhus i London. Hennes skador är inte livshotande”, skriver polisen i uttalandet.

Hatun Tash är ursprungligen från Turkiet och växte upp som muslim, men konverterade till kristendomen för ett antal år sedan. Därefter har hon varit en apologet för kristen tro såväl som en frispråkig kritiker av islam.

Något motiv för söndagens dåd har inte klarlagts, men Hatun Tash bar vid tillfället en Charlie Hebdo-t-shirt och har tidigare har tidigare varit utsatt för andra attacker på grund av sin kritik av islam. Så sent som i höstas blev hon slagen av en man på samma plats efter att ha visat upp en teckning av profeten Mohammed.

Olof Edsinger.

“Djupt tragiskt”

Olof Edsinger, generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen, har tidigare haft kontakt med Hatun Tash då hon är inbokad att tala på ett seminarium på Lausanne-konferensen i november.

– Det är djupt tragiskt, säger han om attacken.

– Hatun är konvertit och brinner av det skälet för religionsfrihet och det fria ordet. Speakers’ corner ska vara en plats där man ska få uttrycka just det, säger Olof Edsinger.

---

Fakta: Hatun Tash

  • Hatun Tash, 39 år, levde i 27 år i Turkiet, men bor numera i Storbritannien.
  • Hon brukar predika på Speakers’ corner i Hyde Park i London.
  • Hon arbetar för Defend Christ, Critique Islam (DCCI), som vill “predika evangeliet för muslimer med hjälp av apologetik och polemik”, enligt organisationens hemsida.

---

Fler artiklar för dig