Nyheter

Oasrörelsens Sverigeturné har börjat

Under en vecka direktsänder fem Oasprofiler sin resa från söder till norr

När pandemin sätter stopp för vanliga sommarkonferenser åker Oasrörelsen för andra året i rad ut på en direktsänd Sverigeturné från söder till norr. Nytt för i år är webbsända seminarier.
– Vi tar med oss alla som vill haka på digitalt för att återupptäcka viktiga kristna platser i vårt land, säger prästen och Oasinspiratören Hans Weichbrodt.

Turnégänget har precis avslutat veckans första Facebooksändning från Falsterbo, Sveriges sydvästligaste punkt. Det blåser kraftigt i bakgrunden när Dagen når Hans Weichbrodt.

– Det gick jättebra. Vi hade tittare från hela Sverige. Plötsligt hörde vi en tupp som gol och då passade vi på att prata om Petrus som förnekade Jesus men sedan fick syndernas förlåtelse. Det hade vi inte planerat, säger han.

Hemlig rutt

I turnéminibussen åker förutom Hans Weichbrodt Oas-inspiratörerna Berit Simonsson, Lennart Henricsson, Lisa Lerman och samordnaren Hanna Simonsson.

Gänget genomför två Facebooksändningar om dagen från olika platser i Sverige, en på morgonen och en på kvällen. Resans riktning är klar, från söder till norr, men rutten är hemlig. Det blir lovsång, psalmsång, bön, predikan och möten med gäster som bjuds in till sändningarna.

– Vi möter många fascinerande kristna personligheter, både kända och doldisar. Förra året stannade vi till vid Sandellmuseet i Vetlanda och mötte en fantastisk guide som brann för att berätta om Lina Sandells liv och psalmer, säger Hans Weichbrodt.

En nyhet i år är att veckans turnésändningar kombineras med webbsända seminarier på olika teman. Deltagarna får först lyssna på ett föredrag och får därefter möjlighet att delta i en diskussion.

---

Fakta: Oasrörelsen

  • En andlig förnyelserörelse inom Svenska kyrkan, som varje år arrangerar konferenser som lockar både svenskkyrkliga och frikyrkliga besökare.
  • Oasrörelsens historia går tillbaka till 1983, då biskopen i Göteborgs stift Bertil Gärtner tog initiativ till vad som kom att kallas Referensgrupp för andlig förnyelse. 1991 ändrades namnet till Oasrörelsen.

---

Fler artiklar för dig