Nyheter

Kubanska pastorer gripna efter protesterna

Familj till en av pastorerna har blivit vräkt från sitt hem

Två pastorer har gripits och hålls fångna av kubanska myndigheter. Nu har familjen till en av pastorerna blivit vräkt från sitt hem, efter att myndigheterna hotat fastighetsägaren.
– Vi fruktar för deras liv, säger Jatniel Pérez vid Carey-seminariet på Kuba.

Det var i samband med de stora demonstrationerna för demokrati på Kuba tidigare i juli som pastorerna Yarian Sierra och Yéremi Blanco greps. De har sedan dess inte fått prata med sina familjer, uppger tidningen Evangelical Focus.

De båda pastorerna arbetar vid Carey-seminariet, som bedriver teologisk utbildning i elva kubanska städer. Carey-seminariets direktor Jatniel Pérez uppmanar till bön för pastorerna, och efterfrågar internationellt stöd för kravet att pastorerna ska släppas.

– Vi fruktar för deras liv, säger han i ett uttalande.

Har flyttats till mansfängelse

Jatniel Pérez uppger att den enda information han fått är att de två pastorerna först hållits fångna på ett kvinnofängelse, men nu har flyttats till ett mansfängelse. Han uppger också att rykten florerar om att pastorerna kan komma att dömas till fängelse i upp till sju år för sin medverkan i demokratidemonstrationerna den 11 juli, skriver Evangelical Focus.

Yaria Sierra med sin familj. Nu har familjen vräkts från sin hyresbostad sedan myndigheterna hotat fastighetsägaren.

Familjen har vräkts

Nu har Yarian Sierras familj dessutom vräkts från sitt hem.

Den 18 juli tvingades familjen att hastigt överge sin hyresbostad, sedan myndigheterna hotat fastighetsägaren med konfiskering av egendomen om han fortsatte att husera pastorsfamiljen, uppger människorättsorganisationen Christian Solidarity Worldwide (CSW).

Ytterligare gripanden

Både katolska och protestantiska kyrkoledare har tagit ställning för den protestvåg som den 11 juli drog fram i flera städer på Kuba. Som Dagen tidigare rapporterat har kyrkklockor på vissa håll ringt till stöd för demonstranterna, som krävt frihet och demokrati. Presidenten Miguel Díaz-Canel har i sin tur uppmanat befolkningen att gå ut på gatorna och försvara den kommunistiska revolutionen.

Utöver pastorerna Yarian Sierra och Yéremi Blanco greps åtminstone ytterligare en pastor och en katolsk präst i samband med protesterna. De två sistnämnda har släppts, medan Sierra och Blanco alltså ännu hålls fångna, uppger CSW.

En demonstrant håller upp sina fingrar som bokstaven L, vilket står för liberty – frihet. Bilden är från en demonstration i Miami till stöd för protesterna på Kuba.
Fler artiklar för dig