Nyheter

Engelsk stad ber om ursäkt – diskriminerade kristna

Franklin Graham nekades bussreklam, men får nu ersättning och offentlig ursäkt

En brittisk domstol kom i våras fram till att staden Blackpool diskriminerat evangelisten Franklin Graham när hans affischer plockades ner från stadens bussar.
Nu har staden tvingats be om ursäkt för sitt agerande – men Franklin Graham lär inte få annonsera igen.

När den amerikanske evangelisten Franklin Graham sommaren 2018 planerade att hålla möten i den engelska staden Blackpool, köpte han annonsplatser på stadens bussar. Affischernas budskap var: “Time for hope”, det vill säga “tid för hopp”.

Som Dagen tidigare rapporterat möttes Grahams planerade besök i staden av hård kritik från bland annat hbtq-grupper, som kritiserade hans syn på homosexualitet och islam, varpå Blackpools stad och det offentligägda bussbolaget beslutade att plocka ner affischerna.

En domstol fann i våras att stadens och bussbolagens agerande hade utgjort religiös diskriminering.

Nu står även påföljden klar: Blackpool ska betala motsvarande cirka 1 300 000 kr i ersättning till Franklin Grahams organisation och dessutom offentligt be om ursäkt för sitt agerande.

“Ber uppriktigt om ursäkt”

Ursäkten har nu publicerats på Blackpools hemsida. Staden medger att dess agerande utgjort religiös diskriminering och åt en inskränkning av yttrandefriheten.

Blackpools stad skriver i uttalandet att Grahams annonser på bussarna “i sig inte var kränkande”, och att nedtagningen av affischerna i stället kunde kränka “andra delar av allmänheten och antyda att vissa röster inte skulle bli hörda”. Staden “ber uppriktigt om ursäkt” och beklagar att någon kontakt med Franklin Grahams organisation inte togs innan affischerna togs ner.

Nya regler

Blackpools stad har nu tagit fram regler för annonsering som ska förhindra liknande situationer framöver. Enligt de nya reglerna ska annonser som “sannolikt kommer att skapa utbredd eller allvarlig kränkning” i fortsättningen inte sättas upp. Därmed skulle Franklin Graham i dag troligtvis inte få annonsera på bussarna.

---

Fakta: Franklin Graham

  • Den amerikanske evangelisten efterträdde sin far, den välkände evangelisten Billy Graham, som ledare för organisationen Billy Graham Evangelistic Association.
  • Billy Graham fungerade som en sorts personlig pastor för flera amerikanska presidenter, men tog vanligtvis inte offentligt politisk ställning. Franklin Graham har offentligt visat ett stort stöd för den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump. På sistone har han dock sagt att Trump skulle kunna vara “för ohälsosam” för att ställa upp i presidentvalet 2024.

---

Fler artiklar för dig