Nyheter

Vad gör du i sommar, Mikael Kurkiala?

Kulturantropologen funderar på moral och sätter upp sin tipi

Mikael Kurkiala, docent i kulturantropologi, författare och omvärldsbevakare vid Svenska kyrkans enhet för forskning och analys.

– Just nu är jag på fyra veckors sammanhängande semester i Blekinge. Vi har ett sommarhus i Hällevik. Men jag släpper aldrig de frågor jag jobbar med helt.

Vilka frågor tänker du på just nu?

– Pandemin har upptagit mer än jag tänkt mig, så det blir en del existentiella kopplingar. Just nu läser jag till exempel en bok om moralens återkomst, “Morality” av Jonathan Sacks, en judisk rabbin från Storbritannien. Jag tycker det är intressant hur man talar om moral i vår samtid, att moraliska argument ofta avfärdas som moralistiska.

Har du någon resa inplanerad?

– Nej, inte mer än hit till Blekinge. Jag är tacksam att ha tillgång till semesterhus under pandemin.

Några andra sommarplaner?

– Jag brukar vandra längs Mörrumsåns dalgång, det är en årlig tradition, men sedan blir det lite bad och annat. Jag brukar även sätta upp min tipi som jag införskaffade i ett indianreservat på 1990-talet, men just nu är det för varmt.

Vad händer i höst?

– I september släpper vi nästa nummer av den årliga publikationen Tidens tecken som jag är redaktör för. Temat är “den ensamma människans tidsålder”. Och senare under hösten kommer jag att delta i bland annat den existentiella litteraturfestivalen i Uppsala, Helsingfors bokmässa och Protestfestivalen i Kristiansand i Norge.


Fler artiklar för dig