Nyheter

Tommy Dahlman: Lekardal använder inte Gud som ett manipulativt begrepp

Marknadschef Tommy Dahlman kommenterar uppgifterna i Dagens granskning av predikanten Mattias Lekardal

Divine Favour Mission visar upp verifikationer på att ledaren Mattias Lekardal nyligen lämnade in sina inkomstdeklarationer för de senaste tre åren. Dessutom bestrider DFM värderingen av det konstverk som Lekardal sålt med Gud som säljargument.

Dagen har senaste tiden granskat predikanten och företagaren Mattias Lekardal och berättat om ekonomiska trassligheter, kronofogden, skatteskulder och anmärkningar från Skattemyndigheterna både privat och för flera av de företag Lekardal äger och driver.

Vidare om insamlingar på Swish i privat namn samt om en kvinna som gett Lekardal närmare 300 000 kronor i donationer under tiden hon fått själavård av honom och upplevt sig manipulerad. Dessutom om försäljningen av ett dyrt konstverk med argumentet att Gud pekat ut köparen efter bön och fasta. En ansedd värderingsfirma bedömde senare tavlans värde till mindre än sju procent av det uppgivna.

Dagen har sedan i slutet av maj sökt Mattias Lekardal vid en rad olika tillfällen för kommentarer, samt även på begäran skickat över skriftliga frågor. Mattias Lekardal vill fortfarande inte bli intervjuad, men Tommy Dahlman – missionsorganisationen Divine Favour Missions marknadschef – visar nu upp verifikationer på att Lekardals privata inkomstdeklarationer för 2018, 2019 och 2020 har lämnats in till Skatteverket – den 18 juni i år, några veckor efter att Dagens granskning inletts.

Skönstaxerad förra året

Av den senaste deklarationen framgår att Mattias Lekardal blivit skönstaxerad av skattemyndigheterna på närmare 1,4 miljoner kronor. Detta på grund av att han hade låtit bli att redovisa sina ekonomiska förehavanden, trots flera påstötningar. Efter att deklarationerna nu kommit in reviderar Skatteverket inkomstuppgiften till 552 800 kronor för tjänst och näringsverksamhet, vilket innebär en månadsinkomst på i snitt 46 000 kronor för Lekardal.

Mattias Lekardal predikar.

Mattias Lekardal har med hänvisning till sjukdom samtidigt vädjat till myndigheten om att få slippa förseningsavgift och skattetillägg för de tre årsdeklarationerna. Men Skatteverket säger nej till hans begäran med motiveringen att Lekardal enligt deklarationerna har haft en hög omsättning i sin enskilda näringsverksamhet under 2019-2020. Skatteverket skriver: “… vilket tyder på att du trots sjukdom har haft arbetsförmåga. Du får därmed även anses ha haft förmåga att lämna in inkomstdeklarationen i tid.”

Hävdar högre värde för konstverk

De indragna F-skattsedlarna för näringsidkare för flera av Lekardals företag, och honom personligen, i december förra året berodde på att inkomst- och momsdeklarationer samt andra redovisningar saknades för bolagen. Dagen har i skrivande stund inga uppgifter om att någon förändring på detta område har skett.

Angående Mattias Lekardals försäljning av en tavla av en känd konstnär hävdar Tommy Dahlman att det verkliga värdet uppgick till 250 000–350 000 kronor, alltså högre än de ett par hundra tusen kronor som den såldes för. Köpare var en person som har beskrivits som en godtrogen kristen utan egna djupare kunskaper kring konstföremål.

Någon ny auktoriserad värdering av den faktiska tavlan kan Dahlman/Lekardal inte visa upp när Dagen efterfrågar en sådan. De hänvisar till “konstproffs i generationer”, som Lekardal samarbetar med och som han inte vill uppge namnen på.

– Du kommer inte över sådan här konst utan att du har kunskap kring det. Att skicka in en bild på onlineservice, där man inte ens ser objektet fysiskt, är inte seriöst när det handlar om konst i de här dimensionerna, säger Tommy Dahlman till Dagen.

Menar att kopia har värderats

Dahlmans version är att köparen har använt ett foto som fanns på nätet av det aktuella motivet och skickat detta till den ansedda värderingsfirman. Därmed är det en kopia som har värderats i stället för originalet som Mattias Lekardal hade hos sig, hävdar han. Värderingsfirman skriver i sitt utlåtande, som Dagen har läst, att konstverket bedöms vara en “originalillustration” – och har värderat det till mindre än sju procent av det pris Lekardal begärde.

Den aktuella tavlan hamnade aldrig i köparens hand innan köpet gick tillbaka – efter att jurister kopplats in. På Dagens fråga om köparen ändå inte fick en bild av det faktiska konstverket översänt från Mattias Lekardal innan försäljningen genomfördes uppger Dahlman att ett, kanske flera, foton av tavlan säkert skickades över, men att han inte riktigt kan svara på det. Varför köparen ändå skulle ha skickat över en bild på “fel” konstverk för värdering är oklart.

– Mattias Lekardals problem är att han är för snäll och att han har börjat betala tillbaka pengar, säger Tommy Dahlman.

Inte bekymrad

På frågan om det inte är ett bekymmer för Divine Favour Mission att sex personer, bland dem en majoritet kvinnor, efter artiklarna har hört av sig och upplevt sig – eller en nära vän – manipulerade ekonomiskt av organisationens ledare på ett liknande sätt svarar Tommy Dahlman:

– Nej, jag uppfattar det inte som ett bekymmer. Jag uppfattar inte att Mattias använder Gud som ett manipulativt begrepp, utan han är ärlig och uppriktig. Att han manipulerar i business har vi inga erfarenheter av. Vi är en karismatisk grupp som tror på att Gud talar och med en ledare som lever i den profetiska dimensionen.

“Arbetar för ökad tydlighet”

Divine Favour Mission har som begrepp och rörelse funnits i fyra-fem år. Mattias Lekardal har drivit företaget Divine Favour AB, men det är först under våren 2021 som den ideella föreningen med liknande namn har bildats. Inga löner betalas ut från föreningen, enligt Tommy Dahlman. Företaget Divine Favour AB och ideella föreningen Divine Favour Mission har formellt inte något med varandra att göra, uppger Tommy Dahlman.

– Detta såg vi var ett problem, en bristvara. Det blev för många namn och bolag.

Dahlman uppger att Mattias Lekardals flera olika företag kring omsorgsverksamhet, vattenprojekt, investeringsrådgivning med mera fungerar för Lekardal som ett sorts “tältmakeri” för att få försörjning från annat håll, enligt biblisk modell. Han anser dock att missions- och evangelisationsverksamheten tydligare än tidigare måste skiljas från hans företag.

Fler artiklar för dig