Nyheter

Påven begränsar firande av latinsk mässa

Anders Arborelius: Kan fortsätta i Sverige, men i begränsad omfattning

Möjligheterna att fira mässa på latin i Katolska kyrkan begränsas kraftigt. Det har påve Franciskus beslutat.
– Det är en viktig markering av påven, säger den svenske biskopen och kardinalen Anders Arborelius.

De katolska grupper som vill fira mässa på latin behöver i fortsättningen söka tillstånd från sin lokala biskop, vilket i praktiken innebär att möjligheterna att fira den latinska mässan begränsas kraftigt. Beskedet kom i ett brev från påve Franciskus på fredagen.

– Det här är en viktig markering från påven att alla måste acceptera den mässliturgi som man kom fram till efter Andra Vatikankonciliet, säger Anders Arborelius till Dagen.

Den katolske kardinalen och biskopen Anders Arborelius.

Striktare linje

Enligt skrivelsen från påven ska präster som vill få tillstånd att fira den latinska mässan först göra klart att de accepterar Andra Vatikankonciliet och inte underkänner legitimiteten i mässor som firas på folkspråken. Dessutom får inte längre församlingskyrkor användas för firande av latinsk mässa.

Beslutet innebär att Katolska kyrkan lämnar de två tidigare påvarnas Johannes Paulus II och Benedikt XVI öppnare hållning till den äldre latinska ordningen. Den striktare linjen motiveras med att grupper som håller fast vid den latinska ordningen inte sällan bidrar till splittring i kyrkan.

– Påvens stora uppgift är att bevara enheten i tro, lära och liturgi. Han har konsulterat biskopar i hela världen och sett att det på vissa ställen finns tendenser till splittring bland de grupper som är väldigt fästa vid den gamla mässan. Därför har han skrivit det här brevet, säger Anders Arborelius.

Begränsad omfattning i Sverige

Den svenske biskopen säger att de katolska grupper i Sverige som gärna firar den latinska mässan även fortsättningsvis kommer kunna göra det, men i mer begränsad omfattning än hittills.

– Det är för tidigt att säga precis hur det blir, men vi ska undersöka frågan. Samtidigt vill jag betona att jag inte tror att faran för splittring är så stor i vårt stift. Vi är vana vid en stor mångfald av liturgier från olika länder, säger Anders Arborelius.

---

Fakta: Beslutet från påve Franciskus

  • Påven har beslutat att firande av katolska mässor enligt den gamla latinska ordningen ska begränsas.
  • Präster som vill fira mässa på latin behöver söka tillstånd för det hos sin biskop.
  • Den som vill fira den latinska mässan behöver acceptera legitimiteten i mässor som firas på folkspråken.

---

Fler artiklar för dig