Svenska kyrkan förlängde i juni i år hyreskontraktet med den rysk-ortodoxa församlingen i Helsingborg med hänsyn till ekumenisk gästfrihet. Det förklarar Gunilla Hallonsten, kyrkoherde i Malmö pastorat.
Den 7 juni i år beslutade kyrkorådet i Malmö pastorat att förlänga hyreskontraktet för kulturskyddade Lockarps kyrka med den rysk-ortodoxa församlingen Heliga Gudsmoders Ikon Av Kursk-Roten Tecknet med säte i Helsingborg.
[ Rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige – ett möjligt säkerhetshot? ]
Hyreskontraktet förlängdes fram till årets slut. Församlingen hade då hyrt Lockarps kyrka i ett halvår.
Kyrkorådet beslutade också att undersöka möjligheten att låta den rysk-ortodoxa församlingen framöver ta över äganderätten till kyrkan.
Ledamot reserverade sig
Kyrkorådsledamoten Nima Gholam Ali Pour (SD) reserverade sig mot beslutet och efterfrågade enligt protokollet ett mer gediget underlag om den rysk-ortodoxa församlingen och “vilken relation den har med den ryska staten”, men han blev överröstad av kyrkorådets majoritet.
– På det underlag vi fick stod det att församlingen har hört av sig och önskat förlängning, men jag ville veta mer. Det är upprörande att frågan har hanterats så bristfälligt i kyrkorådet, säger Nima Gholam Ali Pour till Dagen.
[ Rysk-ortodox kyrka kan utgöra säkerhetsrisk ]
“Anda av ekumenisk gästfrihet”
Ärendet föredrogs i kyrkorådet av Malmö pastorats kyrkoherde Gunilla Hallonsten. Till Dagen säger hon att hon föreslog en förlängning av hyreskontraktet och en undersökning av möjligheten till överlåtelse av kyrkan, med hänsyn till två faktorer: för det första är Moskvapatriarkatet medlem i Sveriges kristna råd, och för det andra förpliktigar Charta Oechumenica, som Svenska kyrkan anslutit sig till, till ett ekumeniskt förhållningssätt mellan olika kyrkotraditioner.
– I den andan av ekumenisk gästfrihet föredrog jag mitt förslag för kyrkorådet, säger Gunilla Hallonsten.
Har du tagit hänsyn till några säkerhetspolitiska aspekter i förslaget om förlängning?
– Nej, det har jag inte gjort.
Borde du ha gjort det?
– För en förlängd korttidsuthyrning tycker jag inte att jag behövde göra det, utan det räckte att den rysk-ortodoxa kyrkan är medlem i Sveriges kristna råd.
Gunilla Hallonsten säger att en indikation på att uthyrningen till den rysk-ortodoxa församlingen skulle kunna utgöra ett säkerhetshot, skulle leda till att frågan om uthyrningen behandlades i kyrkorådet igen.