Nyheter

Kyrka som förstördes 11 september återuppstår

Den grekisk-ortodoxa kyrkan St Nicholas, som förstördes under terroristattacken mot World Trade Center 2001, återuppstår nu efter en insamling av 95 miljoner dollar.

Kyrkan St Nicholas var den enda kyrkan som förstördes under terroristattacken, där drygt 2600 människor i och runt byggnaden dog och 6 000 skadades. Men ingen var i kyrkan när det hände.

Byggnadsarbetet pågår och lagom till 20-årsdagen av attacken i september ska utsidan av den nya kyrkan vara klar.

Omfattande insamling

Det är tack vare en insamlingskampanj som uppgår till 95 miljoner dollar, motsvarande cirka 825 miljoner svenska kronor, som återuppbyggnaden är möjlig, skriver brittiska nyhetssajten Church Times. Pengar har donerats från det grekiska folket, den grekiska regeringen, rika givare i USA och människor från hela världen.

I ett mejl skriver ordföranden för Friends of St Nicholas’s, Dennis Mehiel, och vice ordförande, Michael Psaros, som var ledare för insamlingen: “Det finns ingen möjlighet att den grekisk-ortodoxa kyrkan i Amerika inte skulle ha återuppbyggt St Nicholas”.

Den nya kyrkbyggnaden kommer inte bara att vara en plats för tillbedjan för den grekisk-ortodoxa kyrkan. Den ska också vara en nationell helgedom och en pilgrimsfärdsplats som kommer att inkludera ett interreligiöst sorgerum, skriver Church times.

En plats för helande

“Projektet har förvandlats från att bara bygga om den lilla kyrkan på Cedar Street till att etablera en kyrka som också kan tjäna platsen som kallas Ground Zero som en plats för helande och minne. Därför bygger vi om kyrkan till St Nicholas National Shrine, “ett bönehus för alla människor”, skriver Dennis Mehiel och Michael Psaros och fortsätter:

“St Nicholas National Shrine kommer att vara en komplett grekisk-ortodox kyrka med all åtföljande tillbedjan och aktivitet, men det kommer att vara en plats, som tjänar till att minnas liv och förlust. På detta sätt liknar helgedomen mycket de första kristna kyrkobyggnaderna, som byggdes på platser för martyrdöd och begravning.”

---

Fakta: The St Nicholas Shrine

  • Den ursprungliga kyrkan, som förstördes, grundades 1916.
  • Den nya kyrkan byggs en liten bit från där den tidigare byggnaden stod, då den ursprungliga platsen nu används som ett säkerhetscentrum för fordon.

---

Fler artiklar för dig