Nyheter

Missionär i Sydafrika: “Det är kaos”

Värsta oroligheterna i landet sedan apartheid föll

Våldsamma protester har under de senaste dagarna spridit sig som en löpeld över Sydafrika. Dagen har pratat med EFK:s utsända missionär Monica Woodhouse som är på plats i landet.
– Jag kan inte lämna alla människor jag lärt känna här. Det här är mitt kall, säger hon.

Anhängare till Sydafrikas expresident Jacob Zuma har under de senaste dagarna gett sig ut på gatorna i våldsamma protester, efter att Zuma fängslats för domstolstrots. Minst 212 personer har dött efter polisens sammandrabbningar med demonstranter. På flera håll i landet har också plundrare länsat köpcentrum i vad som uppgavs vara protester mot ihållande fattigdom och ojämlikhet.

Det är i Jacob Zumas hemprovins KwaZulu-Natal majoriteten av dödsfallen inträffat. Oroligheterna har sedan dess spridit sig över landet och civilbefolkningen fruktar för sina liv i vad som beskrivs som den värsta krisen sedan apartheid föll. Evangeliska frikyrkans utsända missionär Monica Woodhouse driver ett barncenter i staden Margate och Dagen har pratat med henne om läget i landet.

– Det har varit kaosartat här hos oss. Vi har vetat om att det kunde bli så här, vi blev varnade innan, säger hon.

Jacob Zumas anhängare hade lovat, eller snarare hotat, med att det skulle bli upplopp om han greps.

– Myndigheterna förde bort honom [Zuma] på natten och morgonen därpå var demonstranter utanför häktet och arresten. De hade skyltar med slagorden “Free Zuma”.

Hörde pistolskott i natten

Under torsdagen och fredagen förra veckan var protesterna fredliga. Det var under helgen som protesterna började urarta och på måndagen var det fullständigt kaos.

– Taxibilar och busschaufförer strejkade och jag fick ett meddelande i Whatsapp om att det var lockdown i regionen KwaZulu-Natal. Dagen efter, under natten, hörde vi pistolskott i närheten, säger hon.

Monica Woodhouse funderade genast på hur de skulle skydda barnen, om Zumas anhängare skulle komma dit. Personalen, som har utbildning i att hantera krissituationer, låste genast alla dörrar och fönster.

– Vi håller barnen inomhus, de får inte vara nära fönster och personalen ser till att de har vad de behöver. Först skaffade vi bara mat för tre dagar eftersom vi trodde oroligheterna skulle vara över efter det. Nu har vi så att vi klarar oss i två veckor till, sen är det slut.

Efter att Monica och de andra barrikaderat sig fick de veta att alla måste stanna inomhus.

– Den som gick ut eller arbetade skulle de skjuta. Alla som inte deltog i protesten skulle stanna hemma.

All personal på barncentret jobbar övertid och de har krismöte varje dag. Hon fick veta att det går att ordna polistransport hem, men skulle Zumas anhängare se att någon åkt poliseskort vet de att de har jobbat.

– Då dödar de dem, så personalen riskerar sina liv genom att vara här, säger hon.

Ett ytterligare problem att hantera under de här dagarna är konsekvenserna av covid-19. Landet är det värst pandemidrabbade i Afrika och har gång på gång tvingats till hårda restriktioner, vilket har skadat en redan sårbar ekonomi. Sjukhusen är redan nu överbelagda och en kris där fler är i behov av akutvård skulle vara svårt för landet att hantera.

– Människor ligger på golven, under sängarna, överallt, berättar Monica.

Monica Woodhouse är missionär utsänd av EFK till Margate i Sydafrika.

Plundring av butiker

Upploppen eskalerade snabbt, vilket eldade på en utveckling där människor började stjäla mat från butikerna i regionen. Kort därpå plundrades inte bara matbutiker utan även elektronikaffärer, värdetransporter och stora varuhus.

– Delar av landet är illa tilltygat efter flera dagar och nätter av civila våldsamheter, vandalism och plundring vars like vi sällan tidigare sett under vår tid som demokrati, sa president Cyril Ramaphosa i ett tv-sänt tal förra veckan.

Han gick segrande ur en utdragen maktkamp med just Jacob Zuma 2018.

President Cyril Ramaphosa ville dock inte låta fattigdom ursäkta oroligheterna i landet.

– Vad vi bevittnar nu är opportunistiska brott, av grupper som skapar kaos för att kunna plundra och stjäla, sa Cyril Ramaphosa i ett tv-sänt tal förra veckan.

Monica Woodhouse instämmer i beskrivningen av läget.

– Först var det bara mat de tog, nu tar de allt. Tv-apparater, slangar bensin. De har till och med lyckats plundra en banks alla bankomater.

– I området där vi bor är det privata säkerhetsvakter utanför de stora mataffärerna. De skjuter dem som försöker plundra affärerna där.

Polisen har inte tillräckliga resurser och inte tillräckligt med ammunition.

– Jag fick höra att en privat säkerhetsfirma köpte ammunition till polisen så att de skulle kunna försvara sig. Människor tar lagen i egna händer vid det här laget.

– Minst 200 000 pensionärer kommer att gå miste om sina pengar i veckan för att de plundrat värdetransporterna. Alla bilar som åker mellan Johannesburg och Durban stoppas eller beskjuts.

Vädjar till omvärlden

Nu vädjar Monica Woodhouse till omvärldens hjälp.

– Vi sträcker ut våra händer. Vi behöver matpaket, förnödenheter. Det är många fler som lider här än de som plundrar. Plundrarna förstår inte att de är marionetter i ett större spel, säger hon.

Monicas familj och vänner har hört av sig och frågat varför hon inte lämnar landet – hon har ju ett pass.

– Jag kan inte lämna alla människor jag lärt känna här. Alla barn, alla familjer, jag kan inte. Det här är mitt kall.

Sydafrikansk polis väntas sätta in 25 000 soldater för att hantera upploppen. Gör de det är det den största militära insatsen sedan 90-talet. 10 000 soldater patrullerade gatorna med polisen förra veckan.

Zuma anklagas för omfattande korruption i samband med en stor vapenaffär 1999, då han var vicepresident. Nya oroligheter befaras nu i landet när han på måndagen ställs inför rätta igen.

---

Fakta: Upploppen i Sydafrika

  • 79-årige Zuma dömdes nyligen av landets författningsdomstol till 15 månaders fängelse för domstolstrots, sedan han vägrat att framträda inför den kommission som utreder korruptionsanklagelser mot honom
  • Efter viss tvekan överlämnade han sig till polisen. Men hans anhängare är missnöjda med hur fallet har hanterats, och har sedan dess uppmanat människor att ge sig ut på gatorna i protester.
  • Zuma, ofta kallad “teflonpresidenten”, ska ställas inför rätta den 19 juli. Då väntar 16 åtalspunkter – däribland mutbrott, bedrägeri och utpressning. Rättegången startade i maj.

---

Fler artiklar för dig