Nyheter

Kyrkor drabbade – och ger hjälp i katastrofen

Fler än hundra döda och fler än tusen saknas ännu i översvämningarna i Europa

Nästan 120 personer har dött till följd av de stora översvämningarna i Tyskland och Belgien. Ytterligare 1 300 personer uppges vara saknade.
- Jag är djupt chockad, säger kyrkoledaren Thorsten Latzel, och citerar psalm 69.

Dödstalen efter de kraftiga översvämningarna i Europa stiger. I västra Tyskland och Belgien har totalt minst 118 personer avlidit, varav minst 103 i Tyskland, enligt AFP. Dödssiffrorna väntas stiga.

På torsdagskvällen uppgav tyska myndigheter att fler än 1 300 personer saknades i delstaten Rheinland-Pfalz, Förhoppningen är att de ska ha klarat sig, men inte kunnat nås på grund av att mobilnätet ligger nere, rapporterar TT.

Staden Schuld i Tyskland, där ån Ahr har svämmat över efter kraftigt skyfall.

Citerar psalm 69

Thorsten Latzel, ledare för den evangeliska kyrkan i fyra tyska delstater, Evangelische Kirche im Rheinland, säger i ett uttalande att han är “djupt chockad” över konsekvenserna av översvämningarna.

– Människor har dött och människor saknas, hjälparbetare har dött när försökt rädda andras liv, hus har översvämmats, människor har förlorat sina ägodelar, säger Thorsten Latzel.

Han citerar de inledande verserna i psalm 69: “Rädda mig, Gud! Vattnet når mig till halsen. Jag har sjunkit ner i bottenlös dy och har inget fotfäste.”

– Dessa gamla ord i psalm 69 får en helt ny aktualitet nu, säger han och uppmanar alla kristna att be för de drabbade.

Vatten upp till naveln

Den evangeliska kyrkans katastrofhjälp är på plats i flera drabbade städer, och en hjälpinsamling har öppnats till förmån för översvämningarnas offer. Samtidigt har flera av den evangeliska kyrkans egna församlingar drabbats av översvämningarna.

Anika Distelrath-Lübeck, huvudvaktmästare i en av församlingarna i delstaten Nordhein-Westfalen uppger att hennes kyrka drabbats hårt. Kyrkorummet, kyrkans källare och flera sidobyggnader är översvämmade med vatten och lera.

– Jag var själv där i morse och stod i vatten upp till naveln, säger Anika Distelrath-Lübeck i ett uttalande.

“Kan vänta oss mer”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har skickat sina kondoleanser från Washington, där hon för närvarande befinner sig för att möta USA:s president Joe Biden. Den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier har uppmanat till kamp mot klimatförändringarna för att liknande situationer framöver ska kunna “hållas i schack”.

Gunilla Svensson, expert på globala klimatmodeller på Stockholms universitet, säger till TT att den nederbörd som orsakat översvämningarna i Tyskland och Belgien förmodligen har med klimatförändringar att göra.

– Temperaturerna stiger, så vi kan vänta oss mer av den här typen av situationer, säger hon.

Fler artiklar för dig