Nyheter

Toppmöte om religionsfrihet i Washington DC

Brownback: “Behöver kristna som står upp för religionsfrihet där de är i majoritet”

I veckan hölls ett toppmöte om religionsfrihet i Washington DC som samlade representanter från över 30 olika religiösa traditioner.

Ett toppmöte hölls den 13 till 15 juli på Omni Shoreham Hotel i Washington DC med talare som Dalai lama, den tidigare dödsdömda pakistaniern Asia Bibi och nuvarande talmannen i det amerikanska representanthuset Nancy Pelosi, skriver The Christian Post.

Syftet med mötet var att skapa starkare samarbeten och att öka medvetenheten om och den politiska betydelsen av den internationella religionsfrihetsrörelsen. Som värdar för initiativet stod USA:s tidigare särskilda sändebud för internationell religionsfrihet, Sam Brownback, och Katrina Lantos Swett, ordförande i Lantos stiftelse för mänskliga rättigheter.

Viktigt för majoritet att värna religionsfrihet

– Toppmötet ämnar bredda de relationer som finns i arbetet med att främja religionsfrihet och för att få mer synlighet och stöd i frågan, säger den tidigare Trumpmedarbetaren Brownback till The Christian Post.

Enligt Brownback är ett av huvudmålen just att få till fler interreligiösa relationer där man står upp för varandras religionsfrihet, så att de som är i majoritet i ett visst samhälle tar mer ansvar även för andra gruppers religionsfrihet.

– Det är bättre för en muslim att stå upp för religionsfrihet i Mellanöstern. Vi behöver kristna som står upp för religionsfrihet på platser där de är i majoritet och judar som står upp för religionsfrihet där de är i majoritet, fortsätter han.

Välkända talare och aktivister

Bland de mer etablerade talarnamnen under toppmötet fanns även politiker, som det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi och Trumpadministrationens utrikesminister Mike Pompeo, samt religiösa ledaren Dalai lama Tenzin Gyatso. Som förespråkare för förföljda grupper och minoriteter kunde anföranden höras av bland andra den tidigare dödsdömda kristna pakistaniern Asia Bibi, den kinesiske medborgarrättsaktivisten Chen Guangcheng och Boko Haram-överlevaren Joy Bishara.

Förhoppningen är enligt arrangören att en gräsrotsrörelse för religionsfrihet inom och mellan civilsamhällen världen över får växa fram, oavsett rådande regim i respektive land.

---

Fakta: International Religious Freedom Summit (IRF)

  • Toppmöte för internationell religionsfrihet som hölls i Washington DC den 13-15 juli 2021.
  • Två ministermöten på samma tema genomfördes av Trumpadministrationen 2018 och 2019, men denna gång är det ett partiöverskridande arrangemang.
  • Initiativet syftar till interreligiösa samarbeten och till att främja religionsfrihet världen över.

---

Fler artiklar för dig