Nyheter

Katolska församlingen i Jönköping tar över baptistkyrka

Hundraårig baptistkyrka har sålts till Sankt Franciskus katolska församling

Den gamla baptistkyrkan Tabernaklet i Nässjö tas snart över av nya ägare. Köpare är den katolska församlingen i Jönköping – och engagemanget bland katoliker i området är stort, enligt kyrkoherde pater Joseph Maria Nilsson.

Sankt Franciskus katolska församling i Jönköping har redan skrivit under köpekontraktet av den gamla baptistkyrkan Tabernaklet i Nässjö, skriver Smålands Dagblad, och själva inflyttningen äger rum i höst.

– Från och med i början av september tar vi över, meddelar kyrkoherde Joseph Maria Nilsson och syftar på de verksamheter som församlingen redan har i närområdet.

Församlingen har förutom sin huvudsakliga verksamhet i Jönköping omkring 500 registrerade medlemmar bosatta i Vetlanda, Eksjö och Nässjö och det är utifrån dessa som önskemålet om en lokal i Nässjö kommit in.

Utomhusbild på Tabernakletskylt med gudstjänstprogram.

Biskopen godkände

– Det blir en slags kapellförsamling under Jönköpings församling, som ju ligger en timmes bilresa bort. Biskopsämbetet fick kännedom om att egen lokal efterfrågades och gav sitt ok till att köpa Tabernaklet, som varit en av den lokala Allians- och Baptistförsamlingens två lokaler under en tid, säger Nilsson.

I början av september 2021 planeras inflyttning i byggnaden på 900 kvadratmeter med mässa, undervisning, rosenkransgrupper och annat som det katolska församlingslivet erbjuder.

– Alla inventarier åker ut! Medlemmarna kommer till en början att sitta på nyinköpta stolar men får själva bidra till ombyggnaden allteftersom, förklarar Nilsson.

Bild på interiören i Tabernaklet, Nässjö.

Aktiva församlingsmedlemmar i området

Att engagemanget är så stort just i Nässjö tror han kan bero på flera saker. Det finns redan en grupp av syrisk-katolska medlemmar, men också en fransktalande grupp från Burundi som är katoliker. Dessutom finns enligt Nilsson även en stor grupp svenskar i området som har konverterat.

– Vi är väldigt tacksamma att de valde att sälja till oss, avslutar pater Joseph Maria Nilsson.

---

Fakta: Sankt Franciskus katolska församling expanderar

  • Katolska församlingen i Jönköping har köpt baptistkyrkan Tabernaklet i Nässjö av den lokala Allians- och Baptistförsamlingen.
  • Tabernaklet har över 100 år på nacken och en yta på 900 kvadratmeter.
  • Genom att vid behov öppna mellan kyrkorummet och en anslutande sal hoppas man kunna utöka antalet besökare från 140 till 240 personer.
  • I området Vetlanda, Eksjö och Nässjö finns i dag omkring 500 registrerade medlemmar.

---

Fler artiklar för dig