Nyheter

Finurliga coronalappar med bibliska budskap

Ydres kyrkoherde ligger bakom meddelandena

“Jag har berett en plats för dig … men inte just den här bänken”, står det på en av kyrkbänkarna i Torpa kyrka i Östergötland. På flera av bänkraderna finns liknande lappar med finurliga budskap som en blinkning till rådande coronarestriktioner.
Bild på lapp i Torpa kyrka med texten "Jag har berett plats för dig...men inte just den här bänken. Jesus"

Om du i sommar besöker södra Östergötland och råkar ha vägarna förbi kyrkorna i Ydre pastorat är det inte särskilt förvånande om dina ögon fastnar vid en av de annorlunda skyltar som satts upp på kyrkbänkarna. Inne i Torpa kyrka har någon till exempel låtit fästa lappar med budskap om fysisk distansering. Till synes signerade av bibliska personligheter.

– Jag är den skyldige, säger kyrkoherde Mats A Sverker till Dagen.

Bild på platsanvisning i Torpa kyrka med texten "Abraham var 100 år gammal då Isak föddes. Om han var här idag hade han ändå inte fått sitta i den här bänken."

Inspirerades av engelsk präst

Han förklarar att han inspirerades av en engelsk präst i sitt sociala medier-flöde när han kom på idén att placera ut de vädjande lapparna.

– I stället för att bara skriva “avstängt”. Och det gjordes med glimten i ögat, säger han.

Hur har reaktionerna varit?

– Folk drar på mungiporna, säger han nöjt.

Mats A Sverker understryker att lapparna kommer att få sitta kvar i pastoratets sex kyrkor så länge restriktionerna om anvisade platser gäller. Samtliga kyrkor håller öppet nu under sommaren även om programmet är lite tunnare än ett vanligt år.

Bild från mittgång och på interiören i Torpa kyrka, Östergötland.
Bild på en av de coronaanpassade platsanvisningarna i Ydres pastorat, Östergötland.
Fler artiklar för dig