Nyheter

Kyrkor delaktiga i protesterna på Kuba

Stora protester har brutit ut mot kommunistregimen på Kuba. Bland annat har folk gått ut och ropat “frihet” till kyrkklockornas klang.

Det är en protestvåg av sällan skådat slag som drar fram på Kuba. I flera städer har människor gett sig ut på gator och torg och skanderat “frihet”, där ilskan riktas mot Kubas kommunistiska styre.

Till viss del backas de upp av kristna ledare, från såväl katolska som protestantiska sammanhang. Bland annat har det i sociala medier lagts ut bilder på präster som deltar i protesterna samt på kyrkklockor som ringer till stöd för folket som strömmar ut på gatan.

Kyrkoledare misshandlade

Enligt den katolska nyhetsbyrån ICN har polisen arresterat och även misshandlat flera kristna ledare, såväl katolska präster som pastorer från den kubanska baptiströrelsen.

Men informationen är samtidigt något begränsad. Kubas regering har stängt ned internet i stora delar av landet för att på så sätt kunna bromsa kommunikationen för befolkningen.

Landets president Miguel Díaz Canel har också uppmanat folk att gå ut och försvara den kommunistiska revolutionen och anklagar utländska makter, främst USA, för att ligga bakom protesterna.

En viktig orsak som pekas ut till att protesterna blossat upp just nu handlar om regeringens hantering av coronapandemin, där en tredje våg precis brutit ut och stora delar av befolkningen står ovaccinerade.

Forssmed markerar

Protesterna på Kuba uppmärksammas också av svenska politiker. Det är en mycket tydlig övervikt av politiker på högerkanten som reagerar och ger sitt stöd till demonstranterna, inte minst flera KD-politiker, då partiet har en lång tradition att stötta det utsatta kristdemokratiska partiet på Kuba.

Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för KD, skriver på Facebook att Sverige och EU måste med alla till buds stående medel stå upp för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

“Och nu behöver Sverige och EU en gång för alla konstatera att verklig förändring på Kuba inte kommer ske med kommunistpartiet vid makten”, skriver han.

---

Fakta: Kommunismen i världen

  • I och med Sovjetunionens fall på 1990-talet försvann stora delar av världens kommunistiska länder.
  • Men kommunismen är långtifrån uträknat som politiskt system, inte minst eftersom stormakten Kina styrs av ett kommunistiskt enpartisystem.
  • Även mindre länder som Kuba, Vietnam och Laos styrs i dag utifrån en odemokratisk kommunistisk modell, vissa vill även räkna in Nordkorea som en av de få kvarvarande kommunistdiktaturerna.

---

Fler artiklar för dig