Nyheter

Ny lag dömde kristna till fem års fängelse i Iran

Striktare “propagandalag” ger längre fängelsestraff för kristna

En ändring i Irans strafflag har gett tre kristna konvertiter en fängelsedom på fem år i stället för sex månader. Brottet som de dömts för är att ha “spridit propaganda” mot islam och för att ha vägrat avsäga sig sin kristna tro.

Enligt en ändring i iransk strafflag dömdes Amin Khaki, Milad Goudarzi och Alireza Nourmohammadi den 26 juni till fem års fängelse för att ha “spridit propaganda” mot islam, skriver Evangelical Focus. De tre konvertiterna, tillhörande samfundet Church of Iran, dömdes även till böter på motsvarande 1 750 kronor och med det skärpta straffläget möjliggörs även att vissa rättigheter – såsom rösträtt – fråntas de dömda i upp till 15 års tid.

Ändringarna i artikel 500 föreslogs redan under 2020 och trädde i kraft under dåvarande president Hassan Rouhani den 5 mars 2021. Enligt ett ombud för människorättsgruppen Middle East Concern indikerar den nya domen att strafflagen, till skillnad från tidigare motsvarande praxis, kan ge upp till fem års fängelse i stället för sex månader. Ett straff som flera kristna i Iran tidigare erhållit.

Tolkas som skärpning

Domen tolkas av experter som en föraning av den hårdare linje som landets nyvalde president Ebrahim Raisi väntas föra. Som tidigare biträdande åklagare i Teheran har Raisi kopplats ihop med 1988 års massavrättningar av omkring 3 000 politiska fångar. Själv säger Raisi att han alltid har försvarat mänskliga rättigheter i sin roll som jurist.

De tre dömda konvertiterna har 20 dagar på sig att överklaga domen.

---

Fakta: Artikel 500 i iransk strafflag

  • Sedan den 5 mars 2021 tillämpas en ändring i iransk strafflag där brottet, mot en slags religiös propagandalag, kan utdelas på upp till fem års fängelse för dem som anses ha trotsat islam. Tidigare lags praxis har varit omkring sex månaders fängelse.
  • Utöver fängelse kan den ändrade lagen ge böter och möjliggör inskränkningar, såsom indragen rösträtt för den som dömts upp till 15 års tid.
  • Religionsförsvarare har sedan lagen röstades igenom den 13 januari 2021 varnat för att artikel 500 kan komma att användas för angrepp på minoriteter och religiösa oliktänkande. Domen mot tre kristna konvertiter den 26 juni är den första i sitt slag och indikerar en hårdare linje från den nyvalde presidenten Ebrahim Raisi.

---


Fler artiklar för dig