Nyheter

Louvren kan öppna avdelning för kristen konst

Efter flera års diskussioner ska museet öppna en helt ny avdelning för bysantinsk och koptisk konst

Snart kan konstmuseet Louvren i Paris öppna en helt ny avdelning för bysantinsk och koptisk konst. Det beskedet ger museets tillträdande chef Laurence des Cars i en intervju.

Diskussioner om en avdelning för kristen bysantinsk och koptisk konst på Louvren har pågått under flera år i Frankrike. Redan 2010 efterfrågade landets dåvarande president Nicolas Sarkozy en sådan avdelning. Museets dåvarande chef var positiv till förslaget, men 2014 lades planerna på is, då avdelningsplacering av konstverk utifrån religionsbeteckning ansågs vara kontroversiellt, rapporterar Artnews.

Nu har Louvrens tillträdande chef Laurence des Cars dammat av planerna på en särskild avdelning för kristen historiskt konst. Hon tillträder sin post i september, men har redan nu i en intervju med radiokanalen France Inter berättat om sina planer att låta öppna en bysantinsk och koptisk avdelning, som hon tror skulle “göra nutiden relevant genom tyngden i det förflutna”.

– Vi behöver se det långsiktigt, sa des Cars i intervjun med France Inter, rapporterar Artnews.

750 av 11 000 konstverk tillgängliga

Den franska katolska nyhetstidningen Le Croix rapporterade 2014 att Louvren hade 10 000 koptiska konstverk och 1 000 bysantinska konstverk i sin ägo. Av de totalt 11 000 konstverken var endast 750 verk utställda och tillgängliga för allmänheten.

Den bysantinska och koptiska avdelning som alltså ska öppna på Louvren när den nya chefen tillträtt, väcker glädje hos Ionna Rapti, forskare och specialist på den bysantinska världens och Orientens kristnas konsthistoria.

– Världsarvet, utöver de omedelbara hoten och riskerna, är en spegel för vårt samhälle där man även kan se det förflutna. Det är oerhört viktigt för att definiera oss själva. Att bevara, uppskatta och förstå Orientens kristnas kulturella arv innebär också att vi själva accepterar det andra, säger Ionna Rapti i en intervju med Vatican News, som även publicerats i den svenska tidskriften Signum.

---

Fakta: Bysantinska riket

  • Var Romarrikets östra del och benämns därför även Östromerska riket.
  • Överlevde Romarrikets fall i väst år 476.
  • Bysantinska riket fortsatte existera med Konstantinopel (Istanbul i dagens Turkiet) som huvudstad fram till år 1453 då Konstantinopel föll under den osmanska erövringen.

---

Fler artiklar för dig