Nyheter

Irländska metodister säger nej till samkönade äktenskap

Metodistkyrkan på Irland fortsätter att enbart tillåta äktenskap mellan man och kvinna, trots att metodisterna i Storbritannien sagt ja till samkönade äktenskap.

Beskedet kom efter att Metodistkyrkan i Storbritannien i slutet av juni röstade ja till att tillåta äktenskap mellan personer av samma kön. En omröstning där 254 var för och 46 emot.

Säger nej

Men metodisterna på Irland vidhåller sin ståndpunkt i frågan och hänvisar till sin självständighet.

– Metodistkyrkan på Irland är en separat och självständig instans som fortsätter att bekräfta att äktenskapet är mellan en man och en kvinna, sa prästen Heather Morris, generalsekreterare för Metodistkyrkan på Irland, skriver brittiska nyhetsbyrån BBC.

Men hon tillägger:

– Vi fortsätter också att överväga dessa frågor, väl medvetna om att detta är ett område där kristna inte är överens och att detta ställningstagande djupt påverkar många människors liv inom och utanför kyrkan.

Uttryckte tacksamhet

I Storbritannien räknas Metodistkyrkan som den fjärde största kristna gruppen med cirka 164 000 medlemmar. Tjänstemän inom kyrkan hoppas nu att det första samkönade paret ska vigas inom Metodistkyrkan redan till hösten.

En som uttryckte glädje över resultatet i den engelska omröstningen var prästen Sam McBratney, ordförande för kampanjgruppen Dignity and Worth:

– Några av oss har i årtionden bett för att denna dag ska komma och kan knappast tro att den är här nu. Vi är så tacksamma för att våra metodistvänner har tagit detta modiga steg för att erkänna och bekräfta värdet av hbtqi-förhållanden, sa han, enligt BBC.

Präster ska dock, enligt samvetsfrihetsklausuler, inte tvingas att viga samkönade om de inte står bakom beslutet.

Den internationella Metodistkyrkan har tidigare föreslagit att samfundet ska delas i två olika samfund: ett mer liberalt och ett mer konservativt. Ett skäl har varit olika syn på samkönade äktenskap. Det formella beslutet om delning har dock blivit försenat på grund av coronapandemin.

---

Fakta: Samkönade äktenskap på Irland

  • 2015 var Irland första landet att genomföra en folkomröstning om samkönade äktenskap och då röstade 62 procent ja.
  • Anglikanska Church of Ireland och Romersk-katolska kyrkan tillåter inte samkönade äktenskap på Irland.

---

Fler artiklar för dig