Nyheter

Billy Grahams gamla hem är till salu

Ett stycke amerikansk religionshistoria är till utförsäljningen. Huset där den välkände evangelisten Billy Graham levde i mitten av 1900-talet ska få ny ägare.

Det var på 1940-talet som familjen Graham flyttade in i huset, vackert inlindad i en skogsmiljö, i Montreat i delstaten North Carolina. Här bodde de när Billy Graham fick sitt stora genombrott som evangelist och pastor, där han via sina välbesökta “korståg” blev den evangeliska rörelsens främsta frontfigur i USA.

Billy Graham avled 2018 och hans hustru Ruth drygt tio år tidigare. De flyttade ifrån huset som nu är till salu år 1957, men det har ändå funnits kvar inom släkten och ägs i dag av deras dotter, också hon med namnet Ruth. Anledningen till att hon vill sälja huset är för att bekosta sin dotters sjukvårdskostnader.

Väcker uppmärksamhet

Att huset nu är till salu väcker förstås en hel del uppmärksamhet, inte minst vill mäklaren dra på stora växlar. Stora delar av själva bostadsannonsen får snarast sorteras under historieskrivning, snarare än vilka färdigheter huset har.

“Denna gömda pärla är en möjlighet att kunna äga en del av historien”, avrundas exempelvis annonsen.

Flera medier har också fått upp ögonen för vad som är på gång och uppmaningen för den som är intresserad är att vara snabb. Husförsäljningen ska vara avklarad innan den 23:e juli, med visning dagarna innan. Prislappen som är utsatt ligger på 599 999 dollar, ungefär sex miljoner kronor.

---

Fakta: Billy Graham

  • Billy Graham var en evangelist som tillhörde samfundet Sydstatsbaptisterna.
  • Han föddes 1918 och avled 2018, strax innan sin 100-årsdag.
  • Han var en av de riktigt stora kristna ledarna under 1900-talet, som påverkat kyrkans utveckling, men också kyrkans roll i politiken.

---

Fler artiklar för dig