Nyheter

Engelska kyrkan tvingas backa i fråga om mångfald

Arbetet i Engelska kyrkan med att få till en större etnisk mångfald stötte genast på problem. Det blev för dyrt att genomföra vissa av de föreslagna åtgärderna.

I sin strävan att göra upp med kyrkans historiska och nutida rasism och få till ett bättre mångfaldsarbete har en arbetsgrupp i Engelska kyrkan föreslagit 47 åtgärder. Dagen har tidigare skrivit om ett av förslagen, att Engelska kyrkan ska börja kvotera in präster från olika etniska minoritetsgrupper. Som det ser ut i dag är kyrkan starkt präglat av sitt arv där den överväldigande majoriteten av präster och biskopar är vita britter.

Kan inte anställa

Men allt går inte som det är tänkt. På förslag fanns att anställa 42 personer, en i varje stift, för att jobba med de etniska rättvisefrågorna. Men när det väl kom till kritan visade det sig bli för dyrt. Det meddelade kyrkans generalsynod, som konstaterar att den här satsningen inte kan genomföras. Snarare måste kyrkan i nuläget dra ner på sin personal.

– Jag är djupt chockad och besviken av detta beslut och jag vet att även andra medlemmar i arbetsgruppen delar denna känsla, säger prästen Sonia Barron, enligt Christian Today.

Det är hon som har lett arbetet med att förnya kyrkans arbete med etnisk mångfald och hon betonar hur viktig kyrkans arbete med “rasrättvisa” (racial justice) är. Trots bakslaget hoppas hon fortfarande på att det ska gå att anställa de här 42 personerna genom att hitta ekonomiska resurser på andra vägar.

Fråga för flera kyrkor

Frågan om etnisk mångfald och att göra upp med rasism är något som flera kyrkor runt om i västvärlden jobbar med, inte minst har det arbetet tagit fart tack vare rörelsen Black Lives Matters.

I Sverige arbetar exempelvis både pingströrelsen och Hillsong med frågan om att få till en bredare etnisk representation i sitt arbete. När det gäller att göra upp med sin historia har också Svenska kyrkan ett omfattande arbete när det gäller försoningsprocessen med samerna, där kyrkans högsta ledning gått ut och bett om förlåtelse.

---

Fakta: Engelska kyrkan

  • Engelska kyrkan är en av de protestantiska nationalkyrkor som skapades i samband med reformationen på 1500-talet.
  • Det är en anglikansk kyrka och ses som huvudsäte för alla anglikanska kyrkosamfund i världen.
  • Omkring 26 miljoner britter är medlemmar i Engelska kyrkan.
  • Kyrkan leds av ärkebiskopen av Canterbury, som i dag heter Justin Welby.

---

Fler artiklar för dig