Nyheter

Estoniadykningar inleds med biskopsbön

På fredagen inleds dykningar med ekolod där Estonias vrak ligger. Men innan arbetet påbörjas hålls en minnesceremoni med kyrkorepresentanter från Sverige, Estland, Lettland och Finland.

Tuulikki Koivunen Bylund, biskop emerita i Svenska kyrkan, kommer att läsa en bibeltext och be två böner.

– Det är ett hedersuppdrag. Jag var präst i Uppsala när olyckan inträffade och det skakade verkligen om hela stan. Flera grupper från Uppsala omkom. Det var en tung påminnelse om livets korthet, säger hon till TT.

Efter förlisningen av Estonia den 28 september 1994, då 852 människor miste livet, beslutades det att förlisningsplatsen skulle ses som en gravplats. Gravfriden innebär att dykning länge har varit förbjuden i området. Men efter att dokumentären “Estonia – fyndet som ändrar allt” sänts på Discovery hösten 2020 påbörjade haverikommissionerna i Sverige, Finland och Estland en ny granskning. Detta fick till följd att lagen om gravfrid ändrades den 1 juli 2021.

Numera finns det ett undantag från förbudet mot dykning om verksamheten bedrivs av en myndighet i Sverige, Estland eller Finland med avsikt att utreda fartygets förlisning.

Gravfriden viktig för kyrkan

Jonas Bäckstrand, utredningsordförande och ställföreträdande generaldirektör för Statens haverikommission, betonar samtidigt att minnesceremonin fyller en viktig funktion genom att inskärpa vikten av fortsatt respekt för de omkomna.

– Det är trots allt en gravplats som vi utför vårt arbete på, säger han till TT.

Tuulikki Koivunen Bylund tillägger att gravfriden är väldigt viktig för kyrkan.

– Det har att göra med respekten för människan och människans värde, även den avlidna människan, och det håller vi väldigt hårt på även när det gäller våra begravningsplatser.

Brev från estniska ärkebiskopen

Estlands evangelisk-lutherska kyrka (EELK) står som värd för den kyrkliga ceremonin på förlisningsplatsen. Tidigt på fredagsmorgonen avgick ett kustbevakningsfartyg med biskoparna och minnesceremonin kommer preliminärt att inledas klockan 12.

Utöver Tuulikki Koivunen Bylund uppger EELK att Tiit Salumäe, biskop i EELK, den lettiska biskopen Einars Alpe samt Kaarlo Kalliala, biskop emeritus i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, ska medverka.

EELK skriver på sin webbplats att biskoparna kommer att be för människorna som fortfarande sörjer och för att de nya dykningarna ska leda till något konstruktivt. Dessutom kommer Tiit Salumäe att läsa ett brev från ärkebiskopen i Estland, Urmas Viilma.

Fler artiklar för dig