Nyheter

Alf B Svensson pratar genuspolitik i fransk-tysk tv

Filmteam ska besöka Sverige och psykologen är en rösterna i programmet.

Fransk-tyska Arte ska besöka Sverige och skildra genusneutral pedagogik.
– De tycker att Sverige är lite extremt, och eftersom jag har stuckit ut lite i debatten ville de ha mig med, säger Alf B Svensson.

Filmteamet från Arte kommer till Sverige i början av hösten för att spegla svensk genusneutral pedagogik. Teamet hade bland annat läst en debattartikel av Alf B Svensson i Dagen för tre år sedan, samt en mycket spridd artikel i Aftonbladet från 2013. De ville ha med honom som en röst i reportaget, berättar Alf B Svensson för Dagen. I artiklarna ifrågasätter han tankarna om att man kommer åt problemet med fastlåsta och traditionella könsroller genom att behandla flickor och pojkar lika. I Aftonbladet skrev Alf B Svensson bland annat att vi inte ska försöka skapa “könsneutrala barn”.

Vad kommer du att säga i programmet?

– Jag kommer att prata om hur man ska bekämpa traditionella könsroller, och om de reaktioner jag fick på mina artiklar. Jag menar att om man ska motverka traditionella könsroller måste vi behandla pojkar och flickor olika, för det fungerar inte att behandla dem lika.

Alf B Svensson pekar på att svensk skola har haft som mål i 20 år att motverka traditionella könsroller, och trots det är endast 3 procent av förskollärarna män.

– Man har inte lyckats särskilt bra.

Vad ska man göra i stället?

– Genusdebatten har mycket utgått från tjejernas situation, men jag undrar om inte pojkarna är de stora förlorarna. I skolan har tjejerna bättre betyg i alla ämnen utom idrott. Dubbelt så många tjejer läser vidare på universitet och högskolor. Killarna får i högre utsträckning ta de jobb som blir över. Killarna är också förlorare på samlevnadens område. I sju av tio fall vid skilsmässa är det kvinnan som lämnar mannen.

Men männen har dock fortfarande högre lön för samma jobb?

– Det beror på att män i högre utsträckning söker de välbetalda jobben. Det är en orättvisa. Men även här börjar också kvinnorna komma ikapp.

Alf B Svensson menar att det bästa sättet att komma åt inskränkande och traditionella könsroller är att uppmuntra pojkar och flickor att tänka nytt, men att råden måste vara olika för könen.

– Killar måste lära sig att lösa konflikter utan att slåss. Vi måste också lära killar att inte ofreda tjejer sexuellt. Och de behöver lära sig att vårda en kärleksrelation.

– Tjejerna lider mycket mer av psykisk ohälsa än män. Här behöver tjejernas självkänsla stärkas för att de ska må bra. Vi behöver också lära dem att säga ifrån, och inte bara vara snälla och tysta. Kvinnor behöver också uppmuntras mer att ta risker.

Hur har dina tankar mottagits – har du fått positiva eller negativa reaktioner på dina artiklar?

– Artikeln i Aftonbladet från 2013 var den artikel som under flera år hade flest interaktioner på tidningen, den hade 68 000 kommentarer. Nio av tio var positiva. Artikeln i Dagen gillades av 585 personer.

– Vissa tror dock att jag vill behålla de traditionella könsrollerna. Men jag vill hitta andra sätt att förändra dem. Både tjejer och killar kan vinna på detta, inte minst killar har mycket att vinna på att utveckla andra delar av sin personlighet. Jag tycker till exempel att det är intressant att många män blir bättre pappor efter en separation. Det är synd att de ska vakna upp lite sent.

---

Fakta: Spelas in i augusti

  • Filmteamet från Arte kommer till Sverige i slutet av augusti för att göra reportaget.
  • Arte är en fransk-tysk tv-kanal som lanserades 1992. Den har blivit känd som en seriös kanal med framför allt djuplodande kulturprogram. Artes studior ligger i Strasbourg och Baden-Baden. Text på kanalen brukar oftast förekomma på båda språken.
  • Alf B Svensson är psykolog, föreläsare och författare. Han är bland annat krönikör i Dagen, och deltar ofta i debatten runt samlevnads- och familjefrågor.

---

Fler artiklar för dig