Nyheter

Pastorer: Knutby visar svagheten med föreningsmodellen

Majoriteten av Sveriges frikyrkoförsamlingar är ideella föreningar. Men pingstpastorerna Dan Salomonsson och Niklas Piensoho menar att det kan behövas alternativ. “Kanske är det dags att bearbeta frågan om en anpassad lagstiftning för frikyrkor som inte vill se sig som föreningar?”, skriver de.

Nyligen släpptes en rapport, skriven ur ett pingstteologiskt perspektiv, om Filadelfiaförsamlingen i Knutby. Bibelsyn och bibelbruk samt ledarskapet var några av sakerna som analyserades. Mot slutet av rapporten fick Dan Salomonsson, föreståndare för Pingstkyrkan i Uppsala, och Niklas Piensoho, föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm, ge sina synpunkter.

En sak som de betonade var vikten av reflektion för att tidigare misstag inte ska upprepas.

“Just därför är det viktigt att pingströrelsen grundligt kartlägger och förstår vad som hände och hur situationen som utspelade sig i Filadelfiaförsamlingen i Knutby var möjlig.”

Vill se tydligare personansvar

Samtidigt konstaterar de att bilden troligtvis aldrig kommer att bli komplett. De skriver att företrädare för Filadelfiaförsamlingen i Knutby gång på gång har tvingats ändra sig, eller komplettera det som tidigare har presenterats som “sanningen”.

Enligt Dan Salomonsson och Niklas Piensoho finns det en viktig skillnad i hur händelseutvecklingen i Knutby har bearbetats genom åren. Medan rättsvårdande myndigheter har pekat ut enskilda personer som skyldiga menar de att fokus i andra sammanhang ofta hamnar på strukturer i församlingen och i pingströrelsen. De skriver att det finns ett personligt ansvar som inte relativiseras genom omgivande faktorer.

“Det formella ansvaret i en församling med Filadelfia i Knutbys organisation ligger hos de utpekade ledarna, främst hos föreståndaren. Det formella ansvaret är reellt. Här behövs ytterligare klarhet.”

Bröt mot samtliga budord

I ett historiskt perspektiv har svenska frikyrkoförsamlingar ofta organiserats som ideella föreningar. Dan Salomonsson och Niklas Piensoho konstaterar att det har passat bra med tanke på betoningen av den fria församlingen.

“Men svagheten med föreningsmodellen blir plågsamt tydlig i Knutbyfallet”, skriver de och exemplifierar med att pingströrelsen inte hade några maktbefogenheter att avsätta församlingens pastorer eller förändra verksamheten i församlingen.

“Kanske är det dags att bearbeta frågan om en anpassad lagstiftning för frikyrkor som inte vill se sig som föreningar?” frågar de och tillägger att Knutbygemenskapen bröt mot samtliga av de tio budorden och att det i dag inte finns några bra svar på hur händelseförloppet i Knutby hade kunnat stoppas.

---

Fakta: Knutbyrapporten

  • Entusiastisk kristendom & fanatism i Knutby ingår i en serie forskningsrapporter från Institutet för pentekostala studier.
  • Rapporten består av tio kapitel, bland annat analyseras teologin i församlingen. I ett annat kapitel får tidigare medlemmar berätta om sina erfarenheter.

---

Fler artiklar för dig