Nyheter

De går från Umeå till Stockholm med barnvagn

Elina Bengtson, 20, och Ebba Westergren, 23, vandrar i fem veckor för att samla in 200 000 kronor till PMU:s arbete i Sydsudan.

Den 12 juni startade Ebba Westergren och Elina Bengtson sin vandring från Umeå ner mot Stockholm, en sträcka på cirka 70 mil. Syftet är att göra skillnad för kvinnor i Sydsudan som går långa sträckor för att få tag i rent vatten. Projektet heter “Mil för mil”.

När Dagen fångar Ebba och Elina har de just passerat Söderhamn och är på väg mot Gävle. De har avverkat 43 mil och sitter och tejpar fötterna.

– Det blir en del blåsor och det känns i kroppen, men vi traskar på.

Båda tycker det är häftigt att se vad kroppen klarar av och de klagar inte.

– Vi får sätta det i perspektiv till hur kvinnorna vi vandrar för har det. De kanske går barfota.

Vill göra skillnad

Ebba Westergren och Elina Bengtson träffades och blev vänner för ett år sedan när de studerade på Mariannelunds folkhögskola.

– Vi “bondande” snabbt över att vi båda har ett engagemang för global rättvisa och globala utmaningar. Där kom vi på idén om vandringen.

Tjejerna tog kontakt med PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, och fick kännedom om den utsatta situation kvinnorna i Sydsudan befinner sig i.

– Vi fick höra om hur kvinnor vandrar långt för att få tag i rent vatten och riskerar att bli utsatta för övergrepp längs vägen. Då kände vi starkt för det.

Elina Bengtson och Ebba Westergren går från Umeå till Stockholm för att samla in pengar till vattenbrunnar i Sydsudan.

Inte vandrat tidigare

Varken Ebba eller Elina har vandrat långt tidigare. Nu är målet att på fem veckor nå Stockholm och få ihop 200 000 kronor. Ett belopp som räcker till att bygga två vattenbrunnar i Sydsudan.

Tjejerna går i snitt 2,5 mil per dag.

– Den 17 juli avslutar vi vandringen och får se var vi är någonstans, men vi satsar på Stockholm.

Lösningsorienterade

Med sig har de torkad mat, tält, sovsäck och liggunderlag. Vardera har de en packning på cirka 17 kilo, vilket har gett problem med knäna. Därför har tjejerna köpt en barnvagn på second hand att dra packningen i.

Längs vägen har de upplevt stort stöd från både släktingar och främlingar.

– När vi har fått punkteringar har det alltid funnits folk som har kunnat hjälpa. Alla har varit hjälpsamma och peppande.

Antalet sponsorer har också ökat.

– Nu är vi uppe i 158 sponsorer. För varje mil vi går får vi in 1 672 kronor. Till insamlingen har vi nu 80 000 kronor.

---

Fakta: “Mil för mil”

  • Elina Bengtson och Ebba Westergren startade i Umeå den 12 juni och går till den 17 juli, med planerad målgång i Stockholm.
  • Målet är att samla in 200 000 kronor till PMU:s arbete i Sydsudan. Pengarna räcker till att bygga två vattenbrunnar.
  • Det går att följa tjejerna “Mil för mil” på Instagram och Facebook.

---

Fler artiklar för dig