Nyheter

Avkragad präst hämnades med syraattack

Sju biskopar i den grekisk-ortodoxa kyrkan attackerades med syra inne på ett kloster. Attentatet utfördes av en tidigare präst som avkragades på grund av sin hantering av droger.

Det var i klostret Petraki i Greklands huvudstad Aten som attentatet skedde, där en av den grekisk-ortodoxa kyrkans präster stod inför kyrkans domkapitel på grund av ett påstått användande av droger. I samband med att beskedet kom att han skulle avkragas kastade han syra på de församlade, en livsfarlig vätska som han hade lyckats smuggla in i salen. Förutom sju kyrkoledare skadades ytterligare tre personer, varav en polis.

De skadade fördes genast till sjukhus, där vissa av dem snabbt tvingades genomgå plastikkirurgi på grund av skadorna. Men skadorna var som tur var inte livshotande för någon av de skadade.

Stor vrede

Attacken har skapat stor vrede i Grekland, där landets statsminister Kyriakos Mitsotakis gått ut och kallat attacken för “avskyvärd”, rapporterar Deutsche Welle.

Även kyrkans företrädare kommer med hårda fördömanden.

“Vi vill uttrycka förakt för denna exempellösa attack, framför allt för att den utförts av en tidigare präst”, säger kyrkans synod i ett uttalande, enligt Church Times.

“Vi vill också uttrycka vår tacksamhet till den skadade polisen som utsatte sig för personlig fara genom att arrestera förövaren, till räddningspersonalen som anlände snabbt och till all sjukvårdspersonal.”

Den avkragade munken fick på grund av sitt agerande gå från domkapitlets rättegång vidare för att möta den grekiska rättvisan, där nu åtal väckts.

---

Fakta: Detta har hänt

  • En präst i Grekland avkragades av kyrkan på grund av sin hantering av droger.
  • När domen kom valde han att hämnas genom att kasta syra på flera av kyrkans ledande personer.
  • Tio personer skadades, men de flesta kom undan ganska lindrigt.

---

Fler artiklar för dig