Nyheter

Vandaliserad kyrka får stöd från hela världen

“Man märker att Guds familj är stor, det betyder oerhört mycket för oss”

Ingen har ännu gripits efter skadegörelsen mot frikyrkan i Målilla förra veckan. Däremot har stödet från omgivningen varit överväldigande.
– Inte bara församlingsmedlemmar utan människor från hela världen har hört av sig och uttryckt sitt stöd, säger Gerth Thorstensson, pastor i församlingen, till Dagen.

Det var under tisdagen förra veckan som polisen fick ett larm om skadegörelse vid Frikyrkan för alla folk i Målilla i Småland. Händelsen rubricerades som grov skadegörelse och polis har sedan dess varit på plats och påbörjat en utredning.

– Ännu är ingen gripen, men stödet har varit enormt, berättar Gerth Thorstensson, pastor i församlingen Frikyrkan för alla folk.

Församlingen har inte kunnat återvända till kyrkans lokaler för att fira gudstjänst och besökarna är fortfarande bestörta över vad som hänt.

– Vi har inte kunnat fira gudstjänst i kyrkan den här gången eftersom skadorna är så omfattande. Tack och lov har vi tillgång till en annan lokal där vi kommer att fortsätta fira gudstjänst under hela juli, säger Gerth Thorstensson.

Gåvogivare från långt bort

Efter händelsen har det varit många som har hört av sig till församlingen för att erbjuda sig att hjälpa till på olika sätt. Privatpersoner har donerat pengar och frågat om de kan bistå under återuppbyggnaden av lokalen, och på sociala medier har stödet varit enormt. Till och med människor utomlands har kontaktat församlingen för att uttrycka sitt stöd.

– Flera gåvogivare har hört av sig långväga ifrån för att visa sin solidaritet. I helgen fick vi en väldigt stor gåva av en människa utanför församlingen som hört om vad som hade hänt. Det var överväldigande. Man märker verkligen att Guds familj är stor, säger Gerth Thorstensson.

Många i samhället Målilla har kommit fram och pratat om det fasansfulla som hänt.

– Det ord de oftast använder när de pratar med mig om händelsen är “vanära” och det är ju vad det är.

Inga misstänkta

Ännu är ingen gripen, men det är en pågående utredning och polisen tror att det rör sig om minst två gärningsmän. Under brottsplatsundersökningen har de kunnat säkra fotspår från lokalen.

– Eftersom någon har sprutat ut brandskum på golvet och det bildats mönster på platsen har de kunnat ta spår därifrån, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson i region Syd.

Gerth Thorstensson och församlingen hoppas att gärningsmännen snart kommer att gripas. Tack vare stödet från andra kyrkor och från allmänheten kan de förhoppningsvis snart gå vidare.

– Församlingsmedlemmarna är bestörta men inställningen är inte att vi ger upp, snarare tvärtom. Vi tror ju att Gud kan använda nederlag till att skapa något fint. Det viktiga är att Guds rike har framgång, säger Gerth Thorstensson.

---

Fakta: Skadegörelsen i Målilla

  • En grov skadegörelse upptäcktes i Målilla Frikyrka i Småland på tisdagen förra veckan. Förövare hade brutit sig in och förstört inredningen samt vält både kors och predikstol.
  • En brottsplatsundersökning gjordes och polisen har inlett en förundersökning.
  • Det enda som var stulet från brottsplatsen var en dator, trots att fler värdesaker fanns i lokalerna. I dagsläget rubriceras händelsen som grov skadegörelse.
  • Enligt förundersökningsprotokollet finns ännu inga misstänkta och polisen vädjar därför till allmänheten om tips som rör fallet. Den som vet något uppmanas ringa 114 14.

---

Fler artiklar för dig