Nyheter

Efter anklagelserna: Divine Favour Mission står ”helt och fullt” bakom Mattias Lekardal

Organisationens ledning tillbakavisar anklagelser i ett uttalande

I veckan har Dagen granskat Mattias Lekardal och missionsorganisationen Divine Favour Mission. På fredagskvällen meddelade DFM:s ledning att de “helt och fullt” står bakom sin huvudledare.

Ledningen skriver i ett meddelande på Facebook att Mattias Lekardal är “regelvidrigt anklagad”. Utan att gå in på några detaljer skriver de också att det finns konkreta bevis för att anklagelserna är felaktiga.

“Lekardal har visat prov på transparens, rättspatos och ödmjukhet även nu då han får lida svåra skador, till följd av offentliga och felaktiga beskyllningar.”

Dagen har granskat Mattias Lekardal och Divine Favour Mission i flera artiklar under veckan. Tidningen har bland annat berättat om Birgitte som gick i själavårdssamtal hos Mattias Lekardal och gav bort 300 000 kronor till honom under 1,5 års tid. Uppgifterna har styrkts med kontoutdrag.

Valde att inte kommentera anklagelserna

Under veckan har Dagen även granskat Mattias Lekardals privata ekonomi – samt ekonomin i flera av företagen som han driver. Han har i ett par års tid bett gåvogivare till missionsorganisationen Divine Favour Mission att skicka pengar direkt till ett Swish-nummer i hans privata namn. Samtidigt har hans företag Divine Favour AB obetald skatt på 125 000 kronor och har fått sin F-skattsedel indragen.

Granskningen har dessutom visat att Mattias Lekardal inte har lämnat in momsdeklaration för företagets räkning vid sex tillfällen under 2019 och 2020, samt att han inte har skickat in en arbetsgivardeklaration som Skatteverket ville ha i september 2020.

Inför publiceringarna hade Dagen gett Mattias Lekardal möjlighet att kommentera uppgifterna, någon han valde att inte göra.

Kontrollerad av en auktoriserad bokföringsfirma

På torsdagen meddelade ledningen för Divine Favour Mission, DFM Advisory Leaderboard, att en internutredning hade startats och sent på fredagskvällen presenterades alltså resultatet.

Divine Favour Mission skriver på Facebook att de “vill verka för full transparens och öppenhet” i frågor rörande organisationens ekonomi. “Inom DFM betalas inga löner ut, styrelsen jobbar utan ersättning det finns ej heller några pensionsavsättningar och räkenskaperna granskas av en oberoende revisor.”

De tillägger att den interna granskningen har visat att alla de bolag som Mattias Lekardal äger kontrolleras av en auktoriserad bokföringsfirma.

Inlägget avslutas med information om att ledningen för Divine Favour Mission inte tänker göra några fler kommentarer rörande anklagelserna i Dagen.

Fler artiklar för dig