Nyheter

Kristna freds: AP-fonderna ska inte äga fossila bolag

Organisationen vill se lagkrav om hållbarhet i alla AP-fonder

Kristna fredsrörelsen uppmanar de statliga AP-fonderna att sälja sina innehav i fossila bolag. Organisationen vill också se lagkrav om hållbarhet i alla AP-fonder.

Uppmaningen från Kristna fredsrörelsen kommer i ett uttalande som skrivits tillsammans med elva andra organisationer.

Bakgrunden till utspelet är att en ny rapport från Riksrevisionen visar att de allmänna pensionsfondernas, AP-fondernas, hållbarhetsarbete i och för sig är ändamålsenligt och följer lagen, men att mer samtidigt bör göras för att hållbarheten ska bli högre.

Riksrevisionen riktar i sin rapport flera rekommendationer till både AP-fonderna och regeringen. Regeringen uppmanas exempelvis ta initiativ till lagkrav om hållbarhet i samtliga AP-fonder. I dag omfattas fyra – snart fem – av fonderna av sådana lagkrav. Det innebär att en av fonderna, AP6-fonden, inte omfattas av hållbarhetslagstiftning.

Kristna freds: Sälj innehaven

Kristna fredsrörelsen och de elva andra organisationerna ställer sig bakom lagstiftningsuppmaningen från Riksrevisionen. Samtidigt går organisationerna längre än Riksrevisionen och uppmanar de AP-fonder som har innehav i fossila bolag att sälja innehaven.

I uttalandet skriver organisationerna att de är tveksamma till att det är möjligt för AP-fonderna att genom ägarstyrning påverka de fossila bolagen att bli mer hållbara. “Bolagens affärsmodeller grundar sig på att utvinna fossila bränslen vilket gör det osannolikt att det ska gå att påverka dem att ställa om”, heter det i uttalandet från de tolv organisationerna.

---

Fakta: AP-fonderna och hållbarhet

  • De statliga allmänna pensionsfonderna, AP-fonderna, förvaltar ett pensionskapital på cirka 2 400 miljarder kronor.
  • Riksrevisionen konstaterar i en ny rapport att AP-fondernas hållbarhetsarbete är ändamålsenligt i förhållande till fondernas uppdrag. Samtidigt uppmanas både AP-fonderna och regeringen göra mer.
  • Kristna fredsrörelsen uppmanar, tillsammans med elva andra organisationer, samtliga AP-fonder att sälja allt innehav i fossila bolag.
Fler artiklar för dig