Nyheter

Predikanten Mattias Lekardal samlade in pengar till privat swishkonto

Skatteskulder på över 100 000 kronor, indragen F-skattsedel och miljonlön – många frågetecken kring Mattias Lekardal och missionsorganisationen Divine Favour Mission

Predikanten Mattias Lekardal har i ett par års tid bett gåvogivare till missionsorganisationen Divine Favour Mission att skicka pengar direkt till ett Swish-nummer i hans privata namn. Samtidigt har hans företag Divine Favour AB obetald skatt på 125 000 kronor och har fått sin F-skattsedel indragen.

Divine Favour AB har också Kronofogden efter sig. Även tre av hans andra bolag har blivit av med sina respektive F-skattsedlar för näringsidkare, liksom Lekardal personligen. Detta med hänvisning till “förhållanden som kan hänföras till företagsledaren”, alltså Mattias Lekardal, skriver Skatteverket i ett beslut från december 2020.

Vädjar om akut hjälp gång på gång

På den interna Facebookgruppen “Profetiskt mentorskap” har 49-årige Mattias Lekardal samtidigt vid ett tiotal tillfällen de senaste två åren vädjat om akut hjälp till mat för bland annat barn i Uganda som hans missionsorganisation Divine Favour Mission, DFM, stöttar.

Exempelvis skrev Mattias Lekardal i ett nödrop till sina följare i maj 2019: “Måste få in 130 000 kronor senast i morgon. Detta är akut.” I slutet av juni samma år behövde han snabbt få in 60 000 kronor “innan dagens slut i morgon, fredag”. Han vädjade: “Barnen i Uganda och Pakistan har stått utan mat i några dagar.”

Liknande nödsituationer upprepades i slutet av året – då det lades till att “barnen har gråtit mycket de senaste dagarna”. Även under 2020 har liknande vädjanden återkommit, och nu senast i april 2021 uppgavs att barnen riskerade att få sova på gatan efter en plötslig försäljning av en barnhemsbyggnad och att pengar behövdes snabbt.

På den interna Facebookgruppen “Profetiskt mentorskap” har 49-årige Mattias Lekardal samtidigt vid ett tiotal tillfällen de senaste två åren vädjat om akut hjälp till mat för bland annat barn i Uganda som hans missionsorganisation Divine Favour Mission, DFM, stöttar.

“Inga pengar till bilar eller löner”

Parallellt har Mattias Lekardal – ibland kallad “profeten” i annonsering – återkommande bett att gåvorna ska skickas in till ett Swish-nummer i hans privata namn. För att lugna eventuellt skeptiska givare har han försäkrat: “Obs inga pengar går till bilar, löner med mera till någon av oss i Sverige. Vi betalar allt själva volontärt.”

Predikanten, missionsledaren och företagaren Mattias Lekardal bor i Sköllersta utanför Örebro och har förutom arbetet med missionsorganisationen också flera mindre företag registrerade på sig. Nu senast deklarerade han en årsinkomst på nästan 1,4 miljoner kronor, vilket motsvarar en månadslön på 116 000 kronor. Det var den högsta inkomsten på orten där han bor.

F-skattsedel indragen

Lekardals företag Divine Favour AB, där han äger 90 procent och är vd, blev alltså av med sin F-skattsedel för näringsidkare i december förra året. Det berodde förutom skatteskulderna på 125 000 kronor också på att inkomstdeklarationen för beskattningsåret 2018/2019 inte lämnats in, trots förelägganden, visar en granskning som Dagen har gjort.

Granskningen visar vidare att han inte lämnat in momsdeklaration för företagets räkning vid sex tillfällen under 2019 och 2020, samt att han inte skickat in en arbetsgivardeklaration som Skatteverket ville ha i september 2020.

Senaste årsredovisningen för Divine Favour AB saknas också hos myndigheterna, och nu i juni passerades en gräns som innebär ytterligare en förseningsavgift från Bolagsverket.

Avböjer längre intervju

Dagen har kontaktat Mattias Lekardal vid ett flertal tillfällen och under en månads tid gett honom chansen att bemöta och förklara uppgifterna. Men han har gång på gång avböjt en längre intervju med hänvisning till olika omkringliggande privata hinder, trots att han först lovade att svara om han fick skriftliga frågor i förväg, vilket Dagen skickade.

– Jag har anlitat en bokföringsfirma som strulade – och fick reda på det här av Skatteverket. Det är väldigt tråkigt för mig att få reda på det bakvägen. Jag har lämnat in deklaration och det jag ska. Om andra sedan inte gjort vad de ska så är det en annan sak. Jag har dessutom varit svårt sjuk i två års tid, säger Mattias Lekardal till Dagen, innan han avböjer att prata vidare.

Det innebär att Mattias Lekardal inte har besvarat de skriftliga frågorna om vems bankkonto pengarna går in på när det gäller gåvor som har swishats till hans mobilnummer, eller hur beloppen redovisas. Dagen har inte heller fått svar på frågorna hur hans lön finansieras och om det inte ytterst är hans ansvar att Divine Favour AB betalar skatter och lämnar in olika redovisningar till myndigheterna.

Facebook Live med Mattias Lekardal och Tommy Dahlman.

Verksamhet även i Norge och Danmark

Mattias Lekardal och Divine Favour Mission med sidoverksamheter (ideella föreningen och aktiebolaget ser ut att verka nära varandra) är aktiva med kristen undervisning, rådgivning, förbön och gudstjänster i sociala medier, och verkar i utkanterna av den karismatiska delen av kristenheten utan koppling till något samfund.

I Oskarshamn har församlingen Divine Church startats på senare tid – i anslutning till missionsorganisationen. Divine Favour Mission försöker vidare etablera sociala center på olika håll i landet. I Norden finns även verksamhet i Norge och Danmark.

Dagen har också varit i kontakt med Tom Gunnar Johnsen, redovisad som styrelseledamot för Divine Favour AB och flera andra av Lekardals företag. Johnsen uppger att han är på väg ut ur Divine Favour AB, och hänvisar alla frågor till Mattias Lekardal.

---

Fakta: Mattias Lekardal

  • Predikant och huvudledare för missionsorganisationen Divine Favour Mission.
  • Företag: Divine Favour AB, It‘s Just Water Europe AB, Johnsen Invest & Consulting AB, Abyan Omsorg AB med flera.
  • Var en av de ekonomiskt ansvariga när omtalade pingstförsamlingen Stockholm Karisma Center gick i konkurs 2005.

---

Fler artiklar för dig