Nyheter

Drottning Silvia får Elise Lindqvist-priset

Det årliga priset delas ut för arbete med med utsatta människor

Årets Elise Lindqvist-pris har delats ut till drottning Silvia för hennes insatser till förmån för människohandelns offer. Drottningen svarade med tackbrev.
– Hon gör verkligen en skillnad, säger prisutdelaren Elise Lindqvist.

Drottningen tilldelas Elise Lindqvist-priset för sina mångåriga insatser till förmån för barn som faller offer för människohandel runt om i världen.

– Människohandeln finns överallt och drottning Silvia har så mycket kunskap om ämnet, och hon har ett stort och varmt hjärta för att hjälpa utsatta barn, säger Elise Lindqvist i ett pressmeddelande.

Hon säger också att hon är glad att drottningen “är en ambassadör” för människohandelns offer i Sverige och utomlands.

– Hon gör verkligen en skillnad, säger Elise Lindqvist.

Sedan 2016 har Elise Lindqvist, som också kallas Ängeln på Malmskillnadsgatan, delat ut priset som är uppkallat efter henne själv till en person eller en organisation som arbetar med att hjälpa utsatta människor. Bland prisets tidigare mottagare finns bland andra journalisten och författaren Caroline Engvall.

Drottningen skrev personligt brev

Årets prisutdelning ägde rum på distans genom ett inspelat videoklipp som publicerats på Elise Lindqvists webbplats. Därefter har priset levererats till drottningen – som nu har skrivit ett tackbrev till Elise Lindqvist.

– [Drottningen] har i ett personligt brev skrivit att hon är hedrad över priset och ser det som en uppmuntran till fortsatt arbete för utsatta människor som kämpar, säger Elise Lindqvist, som hoppas att priset som bär hennes namn ska inspirera mottagarna i arbetet för utsatta människor.

– Mitt liv har gått från mörker till ljus och jag känner mig så tacksam att jag nu kan få vara med och bidra till att hedra människor som har varit med om att förändra livssituationen för behövande och utsatta människor.

Inte första gången

Det är inte första gången som Elise Lindqvist och kungligheterna har med varandra att göra. Redan 2013 åren träffade Elise Lindqvist för första gången drottningen för att berätta om sitt arbete med hemlösa och prostituerade genom S:ta Clara kyrka i Stockholm. När Elise Lindqvist fyllde 80 år 2016 var det därför ingen större överraskning att ett gratulationstelegram till festen kom från drottning Silvia. I fjol träffades de igen för ett nytt samtal om Elise Lindqvists arbete.

Och så sent som på nationaldagen kom beskedet att kung Carl XVI Gustaf beslutat att förläna Elise Lindqvist H.M. Konungens medalj för hennes “förtjänstfulla sociala insatser”.

Elise Lindqvist och drottning Silvia.

---

Fakta: Elise Lindqvist-priset

  • I samband med Elise Lindqvists 80-årsdag 2016 instiftades Elise Lindqvist-priset som ett samarbete mellan Kosta Boda, designern Sara Woodrow och Scandinavian Human Rights Lawyers.
  • Priset delas årligen ut till en person eller en organisation som främjar arbete med utsatta människor. Vid valet av prismottagare läggs ett särskilt fokus på bekämpande av sexuella övergrepp och människohandel.

---

Fler artiklar för dig