Nyheter

Alsike kloster fick matpaket från shiamuslimer

Syster Karin: Jag skulle önska att vår kära riksdag sett detta

Över 50 kartonger med mjöl, ris, socker och dadlar överlämnades till Alsike kloster från en shiamuslimsk församling utanför Uppsala. Syster Karin och klostret har sett till att matpaketen redan är utdelade till olika flyktingfamiljer.

Det är flyktingfamiljer som tidigare har bott på Alsike kloster som nu har fått ta del av torrvarorna som överlämnades till den kristna kommuniteten för någon vecka sedan.

– Visst är det tjusigt. Bakom finns någon i ledningen för den shiamuslimska gruppen som vi tidigare har hjälpt. Nu kom de ut med 54 portionsförpackade lådor till oss. De sa: “Precis som ni hjälper alla oavsett tro så vill vi också hjälpa alla människor”, berättar syster Karin för Dagen.

Hjälpt många flyktingar

Enskilda muslimer har tidigare gett gåvor till klostret, men det här är första gången en hel shiamuslimsk gruppering hört av sig för att bidra. Alsike kloster har i många år hjälpt ett stort antal flyktingar oavsett om de varit kristna, muslimer eller ateister.

Matvaror i låda.

Syster Karin berättar att hon tidigare i veckan besökte Sveriges riksdag för att lyssna när den nya och omdiskuterade migrationslagen beslutades. Hon talar om en “mycket sorglig debatt”.

– Människovärdet har totalt fått stryka på foten för vårt eget välbefinnande.

Välkomnar politiker till Alsike

Hon önskar att riksdagsledamöterna även hade varit med på Alsike kloster och fått se när matpaketen överlämnades av den muslimska gruppen. Detta i tider när det ofta bara är konflikter som beskrivs mellan olika religioner och etniska grupper.

– Jag önskar att de hade fått se hur det kan fungera. Hur många välartade människor det finns som kommer hit, säger syster Karin.

Fler artiklar för dig