Nyheter

Riksdagen: Utred internationella adoptioner

Socialministern: Människor i Sverige vill veta hur adoptionerna verkligen har gått till

Riksdagen begär att regeringen snarast tillsätter en utredning som ser över adoptioner till Sverige från andra länder. Och samtidigt meddelar socialministern att en sådan utredning är på gång.

Enligt riksdagen bör utredningen omfatta adoptioner från 1900-talets mitt och fram till i dag. Syftet med granskningen ska vara att utreda eventuella oegentligheter i samband med adoptioner – fel och brister kopplade till adoptioner från olika länder har bland annat uppdagats av medier på senare år.

Allt detta framgår av ett så kallat tillkännagivande till regeringen som riksdagen fattade beslut om förra veckan.

I Chile pågår för tillfället en brottsutredning om bortförande av barn och felaktigheter inom adoption. Enligt riksdagen bör regeringen genom en utredning klargöra hur adoptionsförmedlingen har fungerat i Sverige.

Enligt tillkännagivandet bör utredningen också få betydelse för hur arbetet med internationella adoptioner bedrivs framöver.

Ville avvakta arbete inom regeringskansliet

Beslutet att anta socialutskottets betänkande om internationella adoptioner antogs med röstsiffrorna 37–19. Samtliga oppositionspolitiker röstade för betänkandet medan regeringspolitikerna sa nej. S- och MP-politikerna, som röstade mot förslaget, hänvisade till att det för närvarande pågår ett arbete inom regeringskansliet med att ta fram direktiv till en utredning om den internationella adoptionsverksamheten.

“Vi anser att resultatet av det arbetet bör avvaktas och att riksdagen därför inte bör ta något initiativ”, skrev de i en reservation där de samtidigt betonade att de delar uppfattning att den internationella adoptionsverksamheten behöver granskas och utvärderas.

Detta är också något som tas upp i betänkandet. Men majoriteten vill alltså sätta ytterligare press på regeringen att agera.

Menar att kristna aktörer behöver granskas

På tisdagen uttalade sig socialminister Lena Hallengren (S) om arbetet med att ta fram direktiv till en utredning om den internationella adoptionsverksamheten.

– Människor i Sverige vill veta hur adoptionerna verkligen har gått till, sa hon till Dagens Nyheter och lovade att granskningen ska titta på Chile och Kina, men även andra länder.

Dessutom betonade hon vikten av att granska adoptionsorganisationerna.

Enligt Lena Hallengren är det rimligt att tro att utredningen kan komma i gång i slutet av sommaren.

Dagen publicerade i slutet av april en längre text om problematiken rörande internationella adoptioner. Chile – och brottsutredningen där – nämndes, och Rebecka Folkesten, präst i Svenska kyrkan och styrelsemedlem i Transnationellt adopterades riksorganisation (TAR), uttryckte att även kristna aktörer behöver granskas.

– Det finns kristna i adoptionsorganisationerna i Sverige, det finns kristna bland dem som har adopterat och merparten av barnhemmen utomlands, som är en del av adoptionsverksamheten, är kristna, sa hon till Dagen.

---

Fakta: Internationella adoptioner till Sverige

  • Det finns omkring 60 000 internationellt adopterade i Sverige, bortsett från adopterade från de nordiska länderna. Från följande länder, i numerärt fallande skala, har fler än 1 000 barn adopterats: Sydkorea, Indien, Colombia, Kina, Sri Lanka, Chile, Thailand, Vietnam, Polen, Etiopien och Ryssland. Sammanlagt har cirka 40 000 barn adopterats från dessa länder.
  • Internationella adoptioner var vanligast i Sverige under 1970- och 1980-talen. Flest antal adoptioner genomfördes år 1977 då 1 776 barn adopterades från andra länder. Därefter har antalet internationella adoptioner minskat.

Källa: Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd

---

Fler artiklar för dig