Nyheter

Ny ledare för världens lutheraner

Anne Burghardt från Estland valdes i helgen till ny generalsekreterare för Lutherska världsförbundet. Hon är därmed den första kvinnan på posten.

Stafettpinnen går från Chile till Estland då Lutherska världsförbundet byter generalsekreterare från Martin Junge till Anne Burghardt.

I helgen röstades hon fram till att leda de 148 lutherska kyrkorna som är med i detta internationella lutherska samarbetsorgan, där bland annat Svenska kyrkan ingår.

– Jag är ödmjuk av denna stora ära och jag är djupt tacksam för det förtroende som världsförbundets medlemmar har visat mig, säger Anne Burghardt, via ett pressmeddelande, efter att hon blivit vald.

Första kvinnan

Hon blir första kvinna att leda denna organisation, som samlar omkring 77 miljoner lutheraner världen över. Dessutom blir hon den första östeuropén att inneha denna roll, eftersom Anne Burghardt kommer från den estniska lutherska kyrkan.

Lutherska världsförbundet har profilerat sig i en rad frågor och får ses som en av de mer progressiva kyrkliga organisationerna med fokus på jämställdhet, rättvisa och klimatfrågan. Majoriteten av världens lutheraner är med i förbundet, men vissa kyrkor har också valt att ställa sig utanför.

---

Fakta: Lutherska världsförbundet

  • Lutherska världsförbundet är det stora internationella samarbetsorganet för världens lutherska kyrkor.
  • Kyrkorna återfinns i 148 länder och har sammanlagt 77 miljoner medlemmar.
  • Lutheranernas historiska arv finns i Europa, men de växande lutherska kyrkorna återfinns i dag i Afrika.

---

Fler artiklar för dig