Nyheter

Kyrkor måltavla för armén i Myanmar

Militär i Myanmar gör razzior mot kyrkor och präster tas in på förhör. Armén har särskilt inriktat sig på Katolska kyrkan.

Uppgifterna förmedlas av katolska magasinet Signum som berättar att åtta katolska kyrkor utsatts för arméns artillerield och, enligt nyhetsportalen Myanmar Now, antingen skadats eller förstörts.

– De vet att gamla, barn och kvinnor söker skydd hos oss. Ibland vet jag inte vad jag ska säga dem. Det rör sig om planerade och försåtliga aktioner, säger en präst från delstaten Kayah till Myanmar Now.

I delstaterna Kayah och Shah erbjuder kyrkor skydd till människor som flytt undan kriget mellan armén och olika motståndsgrupper.

Präster hämtas till förhör

Den 16 juni i delstaten Chin grep militär den katolske prästen fader Michael Aung Ling som anklagades för att ha försett civila motståndsgrupper med mat. I elva timmar utsattes han för ett förhör tills han undertecknade ett bekännelsebrev och återfördes till sin bostad vid sjutiden på kvällen, rapporterar UCA News, en nätbaserad katolsk nyhetsförmedling som rapporterar om händelser från Asien.

Gripandet av fader Aung Ling skedde bara tre dagar efter att sex unga präster, som gripits vid en militärrazzia i Uppståndelsekyrkan i Chantar, släpptes av armén. De sex prästerna tvingades tillbringa 15 timmar i fängelse, enligt UCA News. Även ett lokalt buddisttempel söktes igenom av militären i jakt på regeringsmotståndare.

Enligt UCA News ska ytterligare en präst ha gripits i den norra delstaten Kachin. Prästen ska ha frigivits efter fyra dagar sedan biskop Raymond Sumlut Ham ingripit. Flera kyrkor i området har genomsökts av soldater och även i söder, i stiftet Pathein, har minst fem kyrkor utsatts för arméns razzior.

Kristna tydlig måltavla

Sedan militärkuppen i Myanmar den 1 februari har landets kristna blivit en allt tydligare måltavla. Armén bedriver en intensiv jakt på motståndsgrupper och Dagen har tidigare rapporterat både om hur kristna dödats och att landets katolske ärkebiskop varnat för inbördeskrig. Efter kuppen har Sida omprövat det svenska biståndet till Myanmar med motiveringen att “det svenska biståndet ska varken ge resurser till eller legitimera det bakslag för demokratin som militärens maktövertagande har inneburit”. Sida fortsätter däremot att stödja de krafter i landet som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter.

FN beräknar att mer än 200 000 människor befinner sig på flykt i de krigshärjade områdena, i det här fallet delstaterna Kayah, Karen, Shah, Kachin och Chin där armén, enligt Signum, bekämpar civila motståndsgrupper. Andelen kristna i dessa områden, med undantag av Shan, ligger på mellan fyra och åtta procent.

---

Fakta: Militärkuppen i Myanmar

  • Den 1 februari tog militär över makten i Myanmar (tidigare Burma). Samtidigt sattes landets president, tillika fredspristagaren Aung San Suu Kyi i husarrest.
  • Enligt organisationen Association for Political Prisoners har hittills 870 människor dödats under folkets protester mot militärkuppen. 6 180 människor, Aung San Suu Kyi inkluderad, ska ha frihetsberövats.

---

Fler artiklar för dig