Nyheter

Pastor i Halland: Utmaning att hitta vår identitet

Halland är ett av få län där frikyrkan växer, visar den nya Frikyrkoundersökningen 2021.
Samuel Linde arbetar deltid som pastor i nystartade Viskadalskyrkan i Veddige.
– Det är en styrka att vi som bor här också grundat församlingen, säger han.

Viskadalskyrkan tillhör pingströrelsen och startades av ett antal familjer och personer som tidigare tillhört pingstförsamlingen i Varberg.

– Men i stället för att sätta oss i bilen och åka två mil in till stan tyckte vi att det var bättre att satsa på kontakterna på platsen där vi bor, säger Samuel Linde.

Blev självständig kyrka

2014 blev visionen verklighet. Den gamla lokalen i Veddige hade tidigare använts som utpost av moderförsamlingen, men övergick nu till att bli en självständig kyrka med namnet Viskadalskyrkan.

Sedan start har församlingen vuxit från 28 till 56 medlemmar.

– Vi har försökt att inte fokusera på tillväxtkurvor, utan det viktiga har varit att etablera en gemenskap. Och då har människor som varit nyinflyttade och från orter runt omkring sökt sig hit och gjort vår församling till sitt hem, säger han.

Hitta egen identitet

Det svåraste i processen tycker han har varit att hitta den egna identiteten.

– Det var en tid av friktion i början och en utmaning att hitta vårt uttryckssätt och vår väg framåt. Man måste ibland våga lämna saker som fungerade i den stora församlingen och våga tänka nytt.

Varför Halland är ett av få län där frikyrkomedlemmarna blir aningen fler har han ingen direkt förklaring till, men lanserar ändå en teori.

– Kanske lever tanken hos vissa kvar om att inte etablera kyrkor där de redan finns. Bär man då på en längtan eller kallelse att etablera något nytt kanske det är enklare att inte gå in på någon annans revir, även om revirtanken är att uttrycka sig lite krasst.

Stöttar församlingsplantering

Även om Viskadalskyrkan är relativt ung prioriterar man ändå att stötta andra församlingsplanteringar i länet.

– Vi är med och stöttar en församlingsplantering i Laholm som startat helt från noll. Det är viktigt att inte bara satsa på stora centralorter, utan också på mindre platser.

---

Fakta: Församlingsplantering inom Pingst

  • Pingströrelsen (som Viskadalskyrkan tillhör) har som mål att starta 30 nya kyrkor till 2023.
  • Ett annat mål är att år 2025 starta fler församlingar än vad som läggs ner.
  • Detta är också målet för initiativet “Vidare”, som samlar tio kristna organisationer och samfund som också är engagerade i församlingsplantering.

---

Fler artiklar för dig