Nyheter

Intern kritik i Pingstkyrkan Linköping mot uppsägning av Bjärka-Säby

“Det här handlar om att församlingsledningen har behandlat våra vänner på Bjärka-Säby på ett ovärdigt sätt”

Pingstkyrkan Linköping har sagt upp en överenskommelse med Ekumeniska kommuniteten på Bjärka-Säby. Men en grupp av pingstförsamlingens medlemmar menar att beslutet är felaktigt – och att processen har varit odemokratisk.

Den 25 april skickades ett brev, undertecknat av drygt 50 församlingsmedlemmar, till de äldste i kyrkan. Brevet inleddes med en historiebeskrivning där det bland annat framgick hur församlingen tackade och bad i samband med att Nya slottet Bjärka-Säby donerades till dem 1980 – med villkoret att Bjärka-Säby skulle utvecklas till en ekumenisk plats.

I brevet beskrevs dessutom Peter Halldorf, som under många år ansvarade för verksamheten på Bjärka-Säby, som “Guds gåva till oss”.

Brevskrivarna anklagade de äldste för att vilja bryta ned arbetet på Bjärka-Säby och skrev att de inte kunde acceptera att äldstekåren vek av från den väg som församlingen genom åren upplevt vara den rätta.

Skriftligt svar utan svar

Informationen om den uppsagda överenskommelsen med Ekumeniska kommuniteten presenterades på ett församlingsmöte i slutet av februari.

Men en av initiativtagarna till brevet, Yvonne Andersson, berättar att hon och andra inte nåddes av informationen förrän de läste om det i tidningen i början av mars.

– Vi blev upprörda och tog kontakt med församlingsledningen för att få veta vad som låg bakom beslutet. Men vi fick inte några svar och därför skrev vi brevet. Innan vi hann skicka iväg det kontaktade ett flertal medlemmar oss och bad att få vara med och till slut blev det drygt 50 personer som undertecknade brevet, säger hon till Dagen.

– Vår ambition var att få i gång ett seriöst samtal.

Yvonne Andersson, som aldrig har varit engagerad i verksamheten på Bjärka-Säby, berättar att det kom ett skriftligt svar från ledningen. Men hon menar att innehållet inte gav någon förklaring.

Ovärdig behandling

Söndagen den 6 juni beslutade församlingen, som har över 1 000 medlemmar, att anställa Eleonore Gustafsson som pastor på Bjärka-Säby.

– Jag har absolut inte något emot henne, betonar Yvonne Andersson.

– Det jag är kritisk till är hur diskussionen med kommuniteten har skötts. Jag har varit medlem i församlingen i 40 år och under dessa år har jag varit med om många stora beslut. Men till skillnad från tidigare beslut har församlingen inte fått vara delaktig den här gången och det tycker jag är riktigt sorgligt.

Hon tillägger att det inte finns någon konflikt mellan Ekumeniska kommuniteten och församlingen.

– Det här handlar om att församlingsledningen har behandlat våra vänner på Bjärka-Säby på ett ovärdigt sätt.

Ville att uppsägningen skulle dras tillbaka

Inför församlingsmötet, då beslutet att anställa Eleonore Gustafsson fattades, skickade Yvonne Andersson ytterligare ett brev till äldstekåren. Brevet innehöll två förslag: dels att beslutet att säga upp överenskommelsen med Ekumeniska kommuniteten skulle dras tillbaka, dels att tillsättandet av pastorstjänsten på Bjärka-Säby skulle skjutas upp.

Inget av förslagen hörsammades.

– Nu får vi böja oss för att kommuniteten får titta på nya vägar, säger hon.

Trots besvikelsen över den rådande situationen menar Yvonne Andersson att det borde vara möjligt för de äldste att ta ett steg tillbaka och hitta en gemensam lösning. Hon nämner Eleonore Gustafsson i positiva ordalag och konstaterar att den nya pastorslösningen ska utvärderas efter ett år.

– Det som är så otroligt viktigt är att enheten i församlingen bevaras.

Vill inte kommentera kritiken

Dagen har också varit i kontakt med Marcus Sönnerbrandt, föreståndare för Pingstkyrkan Linköping. Han avböjer att kommentera Yvonne Anderssons kritik.

– I respekt för varandra vill jag inte kommentera detta på en offentlig plattform utan önskar respekt just för att våra interna processer är interna, säger han.

Fler artiklar för dig