Nyheter

SVT gör stordokumentär om Alf Svensson

Projektledaren: Han har gjort en politisk resa som saknar motstycke i Sverige

Sveriges Television gör en dokumentär om förre KD-ledaren Alf Svensson.
– Det är ett journalistiskt porträtt som beskriver Alfs liv och KD:s dramatiska väg, från ett marginaliserat och hånat parti till ett regeringsparti som kommit att bli en maktfaktor i det politiska Sverige, berättar projektledaren Carin Ahlqvist.

Samhällsredaktionen vid SVT i Göteborg har tidigare porträtterat bland andra Anna Wahlgren, PG Gyllenhammar och Jan Guillou. Nu har turen kommit till den tidigare KD-ledaren Alf Svensson.

Och den här gången är det Jesper Henke, tidigare reporter på Uppdrag granskning, som gör intervjuerna och tecknar porträttet.

– Som få politiker har Alf Svensson genom åren bjudit på sig själv, till exempel genom att släppa in massmedier i sitt eget hem. Han har gjort en enastående politisk karriär och det är en historia som förtjänar att berättas, säger Carin Ahlqvist.

Med från starten

När KDS, Kristen demokratisk samling, bildades 1964 var Alf Svensson med. Under hela 31 år – längre än någon annan partiledare i Sverige – ledde han partiet genom segrar och nederlag.

– Han formade till stor del partiet genom sitt engagemang och sätt att vara. Den resan vill vi beskriva, och det är en spännande resa där Alfs liv och partiets liv flätas in i varandra, förklarar hon för Dagen.

Kristen demokratisk samling, KDS, föddes i en tid när vänstervindarna blåste, traditionella värden kastades överbord och samhället förändrades i rask takt. Partiet gick mot strömmen, och fick kritik.

– Kvinnor skulle ut och arbeta och barn gå på dagis, ansåg många. KDS protesterade och lyfte i stället fram familjen som kärnan i samhällsbygget. Partiet blev “en motståndsrörelse”.

Är det ett idolporträtt eller gör ni en granskning?

– Det är ett porträtt av Alf Svensson, men inte ett hyllningsreportage. Vi vill berätta historien om Alf Svensson och KD från början fram till i dag. Och den historien rymmer både sött och salt, säger Carin Ahlqvist.

Carin Ahlqvist.

Till det salta, eller kanske snarare sura, hör bemötandet från många olika håll. KDS blev utskrattat, hånat och förlöjligat för sina kristna värderingar. I dokumentären beskrivs detta som “en ökenvandring”.

KD:s ideologiska resa

Kristdemokraterna, som är partiets namn sedan 1996, är inte längre “den fula ankungen” utan ett regeringsalternativ. Ett parti som från att inte ta sig in i riksdagen fick 7,1 procent av rösterna i 1991 års riksdagsval.

Partiets ideologiska resa är en annan aspekt som speglas i dokumentären, och där har mycket förändrats. Ett exempel är kärnkraftsmotståndet, där partiet skiftat ståndpunkt från motståndare till en mer kärnkraftsvänlig hållning, menar hon.

Kommer Alfs bakgrund som son till en pingstpastor med i programmet?

– Vi är nyfikna på allt det som format Alf till en folklig och omtyckt person och politiker, som nästan alltid hamnade i topp i förtroendemätningar. I det perspektivet är Alfs uppväxt i pingströrelsen en viktig del, säger hon.

Snällism och konsensus

Att pingstledaren Lewi Pethrus var drivande vid KDS bildande och en ledande person under partiets första år har också haft betydelse, enligt Carin Ahlqivst:

– Partiets ursprung i pingströrelsen med dess “konsensuskultur” är en intressant aspekt som kommit fram. Den tog sig uttryck i en “snällism” som nog inte alltid var så fruktsam för partiets utveckling, menar hon.

I dokumentären intervjuas både politiska motståndare och vänner. Bland andra Carl Bildt (M), Mona Sahlin (S) och Alf Svenssons mångåriga pressekreterare Lotta ByQvist.

Bildt, den förre moderatledaren och statsministern, beskriver Alf Svenssons ovanligt långa period som partiledare som något få andra skulle klara av.

Flera djupintervjuer

Givetvis intervjuas även huvudpersonen.

– Vår reporter Jesper Henke har gjort flera djupintervjuer med Alf Svensson. Alf är uppriktig, ärlig, självrannsakande och personlig. Och han väjer inte för konflikter eller besvikelser i det politiska och privat livet.

– Alf Svensson har gjort en politisk resa som saknar motstycke i Sverige. Jag vill påstå att han blev större än sitt parti.

Dokumentären, som ännu inte har något namn, blir två timmar lång och är planerad att visas i december på SVT.

Fotnot: Partiet bildades som KDS, Kristen demokratisk samling. Bytte 1987 till Kristdemokratiska samhällspartiet. 1996 bytte partiet till nuvarande Kristdemokraterna, KD.

---

Fakta: Alf Svensson var KD:s partiledare i 31 år

  • Alf Robert Olof Svensson.
  • Är 82 år, född den 1 oktober 1938.
  • Bor i Gränna med hustrun Sonja.
  • Var Kristdemokraternas partiledare 1973-2004.
  • Jobbade som gymnasielärare i svenska och historia innan dess.
  • Tog över ledarskapet i partiet när han var 35 år.
  • Sveriges biståndsminister 1991-1994.
  • Satt i Europaparlamentet 2009-2014.
  • Är den partiledare som suttit längst av alla i Sverige.

---

Fler artiklar för dig