Nyheter

KD-kravet: Lägg fram lagen om skolavslutningar i kyrkan

Självklart ska skolbarn få sjunga “Den blomstertid nu kommer”, säger Christian Carlsson (KD)

Fem år efter att riksdagen sa ja till konfessionella inslag vid skolavslutningar i kyrkan saknas fortfarande en lagstiftning. Riksdagsledamoten Christian Carlsson (KD) vänder sig nu till utbildningsminister Anna Ekström (S) och undrar varför det dröjer.

Coronapandemin tycks ha dödat den årligen återkommande debatten om skolavslutningar i kyrkan, då restriktionerna omöjliggjort sådana tillställningar.

Men frågan är inte helt död, vilket riksdagsledamot Christian Carlsson (KD) vill flagga för. I en skriftlig fråga till utbildningsminister Anna Ekström (S) undrar han nu varför regeringen inte lägger fram en lagstiftning som klargör att konfessionella inslag vid skolavslutningar i kyrkan ska vara möjligt.

– Självklart ska skolbarn få sjunga “Den blomstertid nu kommer”. Om skolan väljer att vara i kyrkan och prästen tar emot, då är det självklart att man ska kunna be en bön och välsigna barnen inför sommarlovet, säger Christian Carlsson till Dagen.

Fem år sedan

Med sin skriftliga fråga vill han påminna om att det har gått fem år sedan riksdagen röstade igenom ett tillkännagivande som gav grönt ljus för vissa konfessionella inslag vid skolavslutningar. Frågan kunde drivas igenom tack vare att de forna Allianspartierna och SD gick samman.

– Det var den 12 maj 2016, säger Christian Carlsson.

– Man sa efter det att en lagstiftning skulle vara klar den 1 april 2017. Men nu har det dröjt så många år och det har inte hänt någonting. Frågan är hur många mandatperioder man ska behöva vänta?

Varför är det viktigt med en lagstiftning som säger att skolelever får sjunga psalmer och präster be en bön?

– Kristendomen är en självklar del av det svenska kulturarvet, det har påverkat samhället, våra traditioner och värderingar. Skolavslutning i kyrkan är ett uttryck för det, säger Christian Carlsson.

Han lägger till att det också är en folkkär tradition som stärker samhällsgemenskapen och en länk till historien som binder samman folk.

– Inte minst är det viktig nu med de stora integrationsutmaningar som vi har. De som invandrat behöver få del av det svenska kulturarvet. Därför är det viktigt att skolan uppmärksammar nationella högtider och det här är ett sätt att göra det.

Är skolavslutningar i kyrkan en hotad tradition?

– Nu har vi möjlighet att ha skolavslutningar i kyrkan, men det är en tradition som ifrågasätts. Det måste finnas en anledning till att regeringen förhalar det här.

Vad tror du kommer hända nu?

– Jag har lämnat in den här frågan till Anna Ekström, jag hoppas att hon tänker agera så att regeringen lägger fram en proposition och att lagstiftningen kan vara på plats vid skolavslutningarna nästa år. Det vore inte mer än rätt, nu när det gått fem år sedan riksdagens beslut.

---

Fakta: Skolavslutningar i kyrkan

  • Skolavslutningar i kyrkan har varit något som debatterats vid nästa varje terminsavslut, i alla fall innan coronapandemin.
  • Eftersom skolan inte får ha konfessionella inslag i undervisningen har debatten bland annat handlat om var gränsen går vid skolavslutningar i kyrkan, exempelvis vilka psalmer man får sjunga.
  • Den 12 maj 2016 drev den borgerliga oppositionen plus SD igenom att vissa konfessionella inslag ändå ska få finnas, via ett tillkännagivande i riksdagen.
  • Men regeringen har ännu inte lagt fram någon lagstiftning.
Fler artiklar för dig