Nyheter

S-företrädare stoppas efter biskopsbråket i Härnösand

Efter den omtalade biskopsstriden i Härnösand har Socialdemokraterna valt att stoppa sin egen kandidat, Kenneth Norberg, från att ställa upp för omval till stiftsstyrelsen. I stället siktar han nu in sig på kyrkomötet.

Det stormade rejält kring Härnösands biskop Eva Nordung Byström förra året efter att stiftsstyrelsen drev på att hon skulle säga upp sig. Motiveringen som fördes fram var att det rådde samarbetsproblem.

Fallet avgjordes slutligen av Överklagandenämnden, kyrkans högsta juridiska instans, som slog fast att en biskop inte kan tvingas bort på ett sådant sätt.

De flesta lämnar

Nu står ett kyrkoval för dörren och en ny stiftsstyrelse ska väljas. Dagen konstaterar att sex av tio i den nuvarande stiftsstyrelsen i Härnösand inte ställer upp för omval. Därmed ser det ut som att den konflikt som funnits mellan styrelse och biskop är på väg att rinna ut i sanden.

En av dem som det inte går att rösta på i valet till ny stiftsstyrelse är Kenneth Norberg (S) som var drivande i att få bort biskopen.

Varför ställer du inte upp för omval?

– Därför att partiet inte tyckte det. Annars hade jag nog gjort det, säger Kenneth Norberg till Dagen.

Vet du varför du blev stoppad?

– Egentligen inte, men de hade inte förtroende för mig, även om de inte tyckte att jag gjort något fel.

Kenneth Norberg säger att han själv inte ångrar sitt agerande, han berättar att det var många som stod bakom honom i kravet på få bort biskopen även om det var få som vågade träda fram med sin kritik.

Själv menar han att konflikten löstes i och med Överklagandenämndens besked, han hyser inget agg mot biskopen och var alltså själv villig att fortsätta sitt förtroendeuppdrag i stiftsstyrelsen, vilket hade inneburit ett fortsatt fyraårigt samarbete med Eva Nordung Byström.

Vill se förnyelse

Bodil Hansson är valberedningens ordförande för S i Västernorrland. Det är den som fattat beslutet att Kenneth Norgren inte ska stå på listan till stiftsfullmäktige, vilket senare bekräftats av distriktskongressen.

– Vi resonerade från valberedningens sida att vi behöver förnyelse och ny energi till stiftsfullmäktige, därför har vi valt vissa förändringar, säger Bodil Hansson.

Har konflikt runt biskopen spelat någon roll?

– Det har varit en kämpig period för stiftet, därför vill vi se en viss förnyelse. Men vi har förtroende för Kenneth, vi ser inte att han gjort något fel och därför finns han med på listan på kyrkomötet.

Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift, Svenska kyrkan

Kandiderar till kyrkomötet

För Kenneth Norberg är inte färdig med kyrkopolitiken. Han stoppades från att ställa upp i valet till Härösands stift, men kandiderar för Socialdemokraterna i Timrå församling och till kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

Vill du sitta i kyrkomötet?

– Absolut. Det kan bli otroligt intressant och där kanske det till och med finns en möjlighet att ta upp frågan om biskoparnas ställning, säger han.

För även om konflikten i Härnösand är avgjord verkar Kenneth Norgren inte helt främmande för att lyfta principfrågan på kyrkomötet, eftersom han menar att även en biskop borde kunna få ett tidsbestämt förordnande, inte som nu sitta kvar så länge de vill.

– En översyn måste ske och det skulle vara roligt att få vara med och bestämma hur det skulle se ut, säger han.

---

Fakta: Biskopsstriden i Härnösand

  • Stiftsstyrelsen i Härnösand, vald i kyrkovalet 2017, krävde förra året att biskop Eva Nordung Byström skulle avgå.
  • Det var ett mycket ovanligt krav och skapade en stor debatt i Svenska kyrkan, som i sin struktur är episkopal vilket ger biskopen ett starkt mandat.
  • Frågan avgjordes till slut av Överklagandenämnden som slog fast att en biskop enligt kyrkoordningen inte kan avsättas av en stiftsstyrelse.

---

Fler artiklar för dig