Nyheter

Eleonore Gustafsson tillsätts som ny pastor på Bjärka-Säby

Pingstförsamlingen i Linköping har anställt Eleonore Gustafsson som pastor med ansvar för verksamheten på Bjärka-Säby.
– Jag är glad, men det är också en stor utmaning, säger hon till Dagen.

Eleonore Gustafsson är långt ifrån något okänt ansikte på Bjärka-Säby. Hon besökte platsen första gången 2006 och kom senare att bo på Bjärka-Säby under två läsår.

– Jag blev en del av det som var kommuniteten, förklarar hon och tillägger att hon har firat påsk på Bjärka-Säby åtta gånger.

Utöver detta har hon även ansvarat för retreater och fungerat som följeslagare för husfolket som bor på området. Dessutom har hon regelbundet firat gudstjänst på Bjärka-Säby.

På frågan om vad det är som lockar med tjänsten nämner hon en rad saker: bland annat att jobba med gudstjänstförnyelse, retreater och andlig vägledning, att möta gäster och att hjälpa husfolket.

Byter samfund

Eleonore Gustafsson påbörjar sin nya anställning, som är en ettårig projektanställning, i mitten av augusti.

– Därefter kommer vi att göra en utvärdering, säger Marcus Sönnerbrandt, pastor och föreståndare Pingstkyrkan Linköping.

Eleonore Gustafsson har tidigare varit anställd av Ryttargårdskyrkan i Linköping som tillhör Evangeliska frikyrkan. Därefter hade hon ett uppdrag som församlingsplanterare på volontärbasis medan hon försörjde sig som frilansande talare och skribent.

Men hon berättar att hon har längtat tillbaka till en “vanlig” pastorstjänst.

– I mitten av mars frågade Marcus om jag var intresserad av tjänsten på Bjärka. En fråga som jag var tvungen att fundera på var om jag ville byta samfund, det blev en resa, men jag landade i att mina erfarenheter kan komma till nytta här.

Fingertoppskänsla och förtroende

Relationen mellan Pingstkyrkan Linköping, som äger Bjärka-Säby, och den ekumeniska kommuniteten som driver mycket av verksamheten på Bjärka-Säby har varit ansträngd i flera år. Detta kulminerade tidigare i år med att församlingen beslutade att säga upp en överenskommelse med kommuniteten om det regelbundna gudstjänstlivet på Nya slottet.

Med hänvisning till att det fortfarande pågår samtal med kommuniteten vill Marcus Sönnerbrandt inte specifikt kommentera den situationen. Han säger bara att dialogen måste få ta tid. Däremot betonar han att församlingen vill att Bjärka-Säby ska vara en central plats för kristenheten i Sverige framöver. Och han menar att Eleonore Gustafsson är rätt person att leda verksamheten framåt.

– Vi behöver någon som förstår oss och som samtidigt kan stretcha oss. Eleonore har den här fingertoppskänslan och hon har dessutom stort förtroende i olika sammanhang. Det är en nyckel för att vi ska kunna utveckla Bjärka-Säby.

Eleonore Gustafsson förklarar å sin sida att hon vill vara en tolk och brobyggare. Hon tillägger att hon har erfarenhet från “båda världarna”.

– Men jag kan inte vara en medlare, poängterar hon.

Konflikt kan vara utvecklande

Efter åren på Bjärka-Säby beskriver hon kommunitetens medlemmar som “mina vänner”. Efter att hon föreslogs som ny pastor för tre veckor sedan har hon samtalat med flera av dessa och hon skyggar inte för att tala om en konflikt mellan församlingen och kommuniteten.

– Samtidigt behöver inte en konflikt vara enbart negativ. En konflikt kan vara utvecklande, den kan innebära att man hittar sin identitet och sin kallelse. Initialt är mitt uppdrag framför allt att lyssna och ställa frågor. I sammanhanget betonar hon att konflikten i grund och botten handlar om vem som ska ansvara för gudstjänstfirandet på söndagarna.

Monica Söderqvist är verksamhetschef på Nya slottet Bjärka-Säby. Hon välkomnar Eleonore Gustafsson och förklarar att den nya anställningen ger förutsättningar att bredda verksamheten.

– Tidigare har vi tvingats tacka nej när andra aktörer än kommuniteten har velat fira gudstjänst. Nu får Eleonore möjlighet att jobba med nya aktörer.

Eleonore Gustafsson avslutar med att säga att hon ska utveckla pingstförsamlingens egna arrangemang på Bjärka-Säby och att hon samtidigt ska leda församlingen in i rollen som värd för gäster som kommer till platsen.

– Jag är positiv inför framtiden.

Fler artiklar för dig