Nyheter

Tusentals ber för Sverige på nationaldagen

Stor satsning på bönevandringar utomhus på många platser den 6 juni

“Tillsammans” är ett nyckelord under årets nationaldagsbön, som genomförs på söndag.
– Efter ett år av nedsläckning vill vi trycka lite extra på att vi ber tillsammans för Sverige, säger Patrik Sandberg, inspiratör och ledare för Sverigebönen.

Sverigebönen är det allkristna bönenätverk som sedan flera år arrangerar bön på nationaldagen. Upplägget i år liknar det som gällde förra året där 200 samlingar genomfördes.

– Vi gläder oss åt att vi kan nu ha större samlingar ute och inne än tidigare. Många har valt bönevandringar utomhus, berättar Patrik Sandberg för Dagen.

Har tro för 200 platser

När det här skrivs har 148 bönemöten i 112 av landet kommuner registrerat att de kommer att delta. Patrik Sandberg tror att siffran kommer att öka fram till söndag.

– De senaste åren har vi hamnat på cirka 200 platser i landet och jag gissar att det blir ungefär lika många i år också, säger han.

Tusentals kristna kommer att vara med. Temat är “Hopp för denna nation tillsammans” där uttrycket “tillsammans” är extra viktigt under årets nationaldagsbön.

– Sverige är ett av de länder i världen där individualismen är mest utbredd. Under pandemin har det blivit tydligt att behovet av att samlas till bön är större än på länge.

– Vi vill verkligen betona att vi gör detta tillsammans, för tillsammans är vi starka, menar Patrik Sandberg.

Vad ber ni specifikt för i år?

– Vi ber om beskydd för vårt land och för de sju samhällspelare som bär landet. Vi ber om arbetare till skörden, att kristna vill vara med och ingjuta hopp och framtidstro.

Livegudstjänst och lovsång

På kvällen sänds en livegudstjänst med bland andra Olof Edsinger, Svenska evangeliska alliansen, pastor Johnny Foglander och David Ekebring, ordförande för Sverigebönen.

Patrik Sandberg deltar också och finns möjlighet att mejla in under sändningen. Gudstjänsten sänds på Vision Sveriges och Himlen TV7:s hemsidor.

Det blir också en livesänd lovsångssamling, som visas på Sverigebönens Facebook-sida.

– Jag har lett Alphakurser under pandemin och upplever att det finns en hunger efter Gud bland många människor, säger Patrik Sandberg.

Söka stadens bästa

Han vill uppmuntra pastorer och präster i kommuner som inte har tänkt att vara med, att ta initiativet och till exempel ordna en bönevandring.

– I Bibeln står det att vi ska söka stadens bästa i bön. Om vi gör det går det bra för staden, står det också. När vi ber berörs våra hjärtan för våra medmänniskor

– Jag vill uppmuntra att lägga bort alla samfundsetiketter och fokusera på vårt stora gemensamma uppdrag och landet denna dag.

Fler artiklar för dig