Nyheter

Moské i Växjö får fortsätta med böneutrop

Tillståndet har skötts bra, menar polisen. Därför får en muslimsk församling i Araby i Växjö fortsätta med böneutrop i ytterligare två års tid.

Det var böneutropet hela Sverige talade om. Den ansökan som lämnats in av en muslimsk församling väckte enorm uppmärksamhet och den lilla moskébyggnaden i Växjö blev en riksangelägenhet.

Deras önskemål om att få ha böneutrop blev till och med en fråga som dök upp i valrörelsen 2018, inte minst efter att KD gått ut med krav på ett förbud.

Trots protester fick församlingen till slut sitt tillstånd och böneutropen har nu kunnat höras i två års tid, men bara på fredagar i samband med den muslimska fredagsbönen.

Får förlängt tillstånd

Nu kommer beskedet att moskén får ha böneutrop i ytterligare två år, vilket SVT Nyheter Småland rapporterar om.

– De har skött tillståndet bra, och därför förlängs det med två år, säger Pia Ringius som är tillståndshandläggare på polisen i Växjö.

Samma regler som tidigare kommer att gälla, där ljudnivån inte får överstiga 110 decibel och böneutropen enbart får ske på utsatt tid en gång i veckan.

Moské i Växjö

Handlar om integration

Dagen var för två år sedan på plats i Växjö och besökte den då fullsatta moskén under fredagsbönen och lyssnade även på böneutropet som spred sig över hela närområdet. Imamen Abu Ismail Helal förklarade då att ett böneutrop ska ses som ett kulturellt inslag som ger trygghet till muslimer.

– Det här handlar om att muslimerna känner sig mer integrerade, sa han då.

Förutom att den muslimska församlingen fått förlängt tillstånd för böneutrop har de också beviljats bygglov för en ny moské som ska ligga på samma plats där de i dag är verksamma i Araby.

---

Fakta: Böneutrop

  • Ett böneutrop handlar om att sammankalla muslimer till bön, vilket ska ske fem gånger dagligen.
  • I muslimska länder ljuder böneutropen från moskéer dagligen, men i Sverige väcker det debatt.
  • Tre moskéer har hittills fått tillstånd att ha böneutrop i Sverige.

---

Fler artiklar för dig