Nyheter

Domstol upphävde dödsdom mot kristet par i Pakistan

Har suttit fängslade sedan 2013 - påstås ha hädat islams profet Muhammed

En domstol i Pakistan har frikänt ett kristet par som dömts till döden för hädelse mot islams profet Muhammed.

Det kristna paret Shagufta Kausar och Shafqat Emmanuel häktades 2013 och dömdes till döden året därpå.

De påstås ha skickat ett textmeddelande som hädade islams profet Muhammed, trots att de båda makarna varken kan läsa eller skriva, rapporterar The Guardian.

“Rättvisa har skipats”

Sedan dess har de suttit fängslade, och har hela tiden nekat till anklagelserna.

Men nu har en domstol i Lahore upphävt dödsdomen mot dem. Deras försvarsadvokat är nöjd med domstolens beslut:

– Jag är mycket glad att rättvisa skipats och att vi kunde få detta par frikända. De har länge befunnit sig i en situation som känts hopplös, säger advokaten Saiful Malook.

I april fördömde EU Pakistan för landets misslyckande med att skydda religiösa minoriteter, däribland kristna, hinduer och sikher.

EU-parlamentet framförde också krav på att landet ska upphäva sina hädelselagar, som är en av de hårdaste ii hela världen.

Svenskt engagemang

SD:s EU-parlamentariker Charlie Weimers är en av de svenska politiker som tagit upp fallet med det kristna paret och som kräver att Pakistan inför religionsfrihet.

– Är detta pakistansk rättvisa, att låta dem dö i fängelse och göra deras fyra barn föräldralösa, undrade Charlie Weimers i ett tal i parlamentet.

Pakistans hädelselagar är mycket stränga. Minsta antydan om att ha hädat profeten Muhammed kan orsaka upplopp och lynchningar, skriver nyhetsbyrån AP.

Våldsamma demonstrationer

Att Pakistan skulle lyssna på EU är dock inte särskilt troligt. Hädelselagarna är en känslig fråga i landet där islam dominerar kraftigt.

De senaste åren har extrema islamistiska partier genomfört våldsamma demonstrationer för att stoppa regeringen från att göra ändringar i hädelselagarna.

Guvernören i provinsen Punjab dödades av sin egen säkerhetsvakt 2011 efter att denne gått i försvar för den kristna kvinnan Asia Bibi som också dömts till döden för hädelse.

Asia Bibis fall har uppmärksammats i hela världen och efter åtta år i fängelse frikändes hon och lämnade Pakistan för att återförenas med sin familj i Kanada.

Det kristna paret som nu frikänts väntas bli frisläppta nästa vecka efter att alla pappersarbeten är klara.

Fler artiklar för dig