Nyheter

Kritik om ensidighet kring evangelikala i Latinamerika

Ny rapport som ser evangelikala som hot mot demokratin får mothugg

En rapport finansierad av Svenska kyrkan kritiserar evangelikala och pingstvänner i Latinamerika för att vara “neoliberala” med negativt inflytande över feminism, hbtq-frågor och aborter. Men här i Sverige får rapporten också kritik för att vara för smal och ensidig.

På torsdag ska rapporten “Fundamentalisms, democracy and human rights” diskuteras på ett digitalt seminarium i Sverige, arrangerat av nätverket “Kunskapsforum för religion och utveckling”, där bland andra Svenska kyrkan Act, Diakonia, Islamic Relief i Sverige, Svenska missionsrådet och PMU ingår.

Rapporten har delvis finansierats av Svenska kyrkans biståndsorganisation Act som lyfter upp den till diskussion här, men rapporten har författats inom det internationella Act-nätverkets latinamerikanska gren.

“Evangelikala krymper demokratin”

Kortfattat beskriver rapportförfattaren, Magali do Nascimento Cunha, professor i social kommunikation vid Metodistuniversitetet i São Paulo, Brasilien, hur kristen tro på ett negativt sätt har tagit sig in i politiken. Och hur den utgör ett hot mot demokratin, genom att evangelikala pingstvänner – pentekostala och neo-pentekostala kristna – gjort sin entré i Latinamerika, i det här fallet i länderna Brasilien, Argentina, Colombia och Peru.

Rörelserna tillskrivs en “högerkonservativ” värderingsgrund, liksom att vara “neo-liberala” i ekonomiskt avseende. Men även delar av den Katolska kyrkan anklagas för liknande.

Kritiker saknar röster i rapporten

Anna-Maria Jonsson, regionansvarig för Evangeliska frikyrkans (EFK:s) arbete i Latinamerika, är dock kritisk till rapporten som hon menar är “ensidig” och saknar viktiga kompletterande röster och fakta.

– Verkligheten är mycket mer komplex än vad rapporten visar. Visst är det sant att många evangeliska röstade på president Bolsonaro i Brasilien. Men jag har också många kristna vänner som inte alls röstade fram honom och som är djupt oroade för utvecklingen i landet, säger hon.

Porträtt: Anna-Maria Jonsson, regionledare för EFK i Latinamerika och iberiska halvön.

Kyrkor bekämpar korruption

Vidare berättar Anna-Maria Jonsson om när hon anlände till Brasilien 2018 och mötte evangelikala pastorer som satt och grät av besvikelse och oro över Bolsonaros valseger då.

– Detta är också verkligheten.

– Evangeliska frikyrkans samarbetspartner i Brasilien, oberoende baptistsamfundet Cibi, jobbar just nu med att bekämpa korruption i sju städer i nordöstra delen av landet, och har antagit en antikorruptionspolicy för hela samfundet, säger Anna-Maria Jonsson för att visa ytterligare en annan sida.

Vid torsdagens digitala seminarium deltar rapportförfattaren själv, men efter kritiken om ensidighet i studien också bland andra brasilianaren Valdir Steuernagel, lutheran med nära koppling till Lausannekommittén, en global rörelse som mobiliserar evangelikala kristna till evangelisation.

Fler artiklar för dig