Nyheter

Kritik mot Willow Creek efter kommentar om Bill Hybels

“Jag känner mig förkrossad när jag tittar på den här videon”

Efter anklagelser om sexuella trakasserier avgick Willow Creeks grundare och huvudpastor Bill Hybels. Tre år senare är hans namn fortfarande ett ytterst känsligt ämne i församlingen.

“Varför nämns Bill Hybels namn så sällan?” Den frågan fick Willow Creeks huvudpastor David Dummitt och en av församlingens andra pastorer när de nyligen träffade ett antal av Willow Creeks medlemmar. Enligt kritiker är det åtta minuter långa svaret ett tydligt tecken på att församlingsledningen inte har förstått allvaret i Bill Hybels agerande gentemot kvinnor under åren som ledare för Willow Creek.

– Jag vet inte om det finns någon annan församling som globalt sett har haft lika stor betydelse som Willow Creek under Bill Hybels ledning, säger Shawn Williams, pastor i Willow Creeks moderförsamling i South Barrington i ett videoklipp från församlingsmötet som har publicerats på Youtube.

Jämför med psykisk ohälsa

Shawn Williams, som kom till Willow Creek sommaren 2020 och som klargör för medlemmarna att han vill försöka ge ett utifrånperspektiv, fortsätter med att säga att de inte ska vara blyga över sin historia. Samtidigt tillägger han att det finns en skugga över Bill Hybels ledarskap och att församlingen bär på en smärta.

– Det måste vi acceptera. Ibland vill vi bara ha det ena sidan, men jag tror inte att de behöver utesluta varandra.

Därefter gör Shawn Williams en jämförelse med Rick Warren, pastor i Saddleback Church, vars son tog sitt eget liv 2013.

– I sin första predikan efter självmordet sa Rick att trasiga träd ger mycket frukt i Guds nådefulla trädgård. Jag tror att det uttalandet går att applicera på vår situation. I Guds nådefulla trädgård finns det ett trasigt träd som gav mycket frukt.

Efter applåder säger Willow Creeks nya huvudpastor David Dummitt att han håller med om allt och att församlingen vid någon tidpunkt måste kunna börja prata om sin historia. Han säger också att öppna sår förr eller senare måste få skorpor.

“Jag känner mig förkrossad”

Laura Barringer, tidigare medlem i Willow Creek och författare till en bok om kristet ledarskap, kritiserar i skarpa ordalag pastorernas respons samt att det i klippet hörs både applåder och skratt från församlingsmedlemmarna.

“Jag känner mig förkrossad när jag tittar på den här videon från @WillowCreekCC. Uttalandena från @davedummitt och Shawn Williams är smärtsamma. Detta är okänsligt och djupt stötande för dem som har sårats av Bill Hybels”, skriver hon på Twitter.

“Jag tycker att det är viktigt att församlingen återkommer till sin historia, men då på ett jom kippur-liknande sätt. Klagan och bedrövelse. Sorg. Ånger. Inte dessa okänsliga applåder för ett rovdjur och för en som utnyttjar”, fortsätter hon.

Flera andra personer uttrycker liknande åsikter – och flera tar specifikt upp det olämpliga i att jämföra den psykiska ohälsa som Rick Warrens son led av med situationen i Willow Creek under Bill Hybels ledning.

---

Fakta: Bill Hybels / Willow Creek

  • Bill Hybels grundade församlingen Willow Creek i en förort till Chicago 1975.
  • Under de kommande årtiondena växte församlingen kraftigt och Bill Hybels blev en mycket uppskattad författare och föreläsare.
  • Våren 2018 anklagades han av flera kvinnor för sexuella trakasserier och kort därefter avgick han. Därefter har även många andra av de dåvarande ledarna lämnat sina uppdrag i församlingen.

---

Fler artiklar för dig