Nyheter

Babben om svordomstävling: Inte bästa omdömet

Deltagarna i SVT:s succéprogram Bäst i test fick poäng för varje svordom. Några månader senare konstaterar programledaren Babben Larsson att tävlingen inte var klockren.
– Det var inte det bästa omdömet och vi får stå för det, säger hon.

Babben Larsson, som har varit programledare för Bäst i test sedan starten 2017, intervjuades nyligen i Framgångspodden. Hon fick bland annat frågor om Bäst i test, succéprogrammet som har sänts på SVT i fem säsonger, och berättade att den brittiska förlagan Taskmaster har en äldre målgrupp vilket också påverkar innehållet.

Hon konstaterade att Bäst i test har utvecklats sedan starten – och blivit mer barnvänligt.

– Första säsongen körde vi på lite, men ganska snart upptäckte vi barnen. Barnen tittar och de älskar det här programmet, vi måste förhålla oss till det. Vi kan inte köra hur mycket, liksom svordomar under bältet och så vidare.

Kritik mot programmet

Men i mars i år lönade det sig ändå att svära. Då fick nämligen deltagarna poäng för varje svordom de uttalade. Först förstod de inte detta, men när insikten drabbade dem började de svära så mycket de kunde.

En som inte tyckte att tävlingen var rolig var mamman och läraren Linda Eklånge från Nykvarn.

– Jag satt och tittade på programmet med min familj. Hela familjen tycker att det är ett jätteroligt program i vanliga fall. Men när ett inslag handlade om att svära för att få poäng, visste jag inte vad jag skulle säga till min sexåring, sa hon till Dagen efter programmet.

– Jag som förälder försöker lära mina barn att inte svära och i det här programmet premierades det. I skolan jobbar vi också väldigt aktivt med de här frågorna och då blir det jättefel när en sådan här tävling visas på bästa sändningstid i ett program som bland annat riktar sig till barn, fortsatte hon.

“Flera handskrivna brev”

Anders G Carlsson, projektledare för “Bäst i test”, försvarade samtidigt deltävlingen.

“Min bedömning är att testet inte är skadligt eller att det skulle uppmuntra till att använda mer svordomar. Det är så uppenbart att det är ren och skär humor. Dessutom känns ett språkbruk med svordomar mindre laddat nu än förr”, skrev han i ett mejl till Dagen.

Men i Framgångspodden är Babben Larsson tydlig med att inslaget där svordomarna belönades inte var optimalt.

– Jag fick flera handskrivna brev från kristna vänner när vi hade test som gick ut på att man fick poäng när man sa “f*n” utan att man visste om det. Och jag förstår det, det var inte det bästa omdömet och vi får stå för det, säger Babben Larsson.

---

Bäst i test

  • Bäst i test är ett humoristiskt tävlingsprogram som har sänts i SVT sedan 2017. Programmet baseras på en brittisk förlaga, Taskmaster.
  • Programmet leds av Babben Larsson och David Sundin.
  • Programmet vann Kristallen 2019 i kategorin Årets program samt Kristallen 2020 i kategorin Bästa underhållningsprogram. Babben Larsson och David Sundin har också nominerats för sina insatser i programmet.

---

Fler artiklar för dig