Nyheter

Krav på USA att protestera mot finskt rättsfall om hbtq-uttalande

Åtal mot finsk KD-riksdagspolitiker kan bli fall för USA:s kommission för internationell religionsfrihet

Finska KD-riksdagsledamoten Päivi Räsänen ställs inför rätta för hets mot folkgrupp efter att med Bibeln som grund ha uttalat sig om homosexualitet. Nu väcks samtidigt krav i USA att landets kommission för internationell religionsfrihet och utrikesminister Anthony Blinken bör agera mot Finlands riksåklagare.

Det är riksåklagaren Raija Toiviainen som har väckt åtal mot Päivi Räsänen, som fram till 2015 var partiledare för Kristdemokraterna i Finland. Räsänen sägs enligt åtalet ha skrivit och uttalat sig negativt om homosexuella i en skrift från 2004 samt i sociala medier och ett radioprogram på senare tid.

Hon nekar till brottsanklagelserna att ha på något sätt ha hotat eller förolämpat någon.

Päivi Räsänen, riksdagsledamot för Kristdemokraterna i Finland.

Öppet brev till kommission

Nu riktas kritiska blickar i USA i stället mot riksåklagaren i Finland. Drygt tiotalet framstående professorer inom statsvetenskap, religion, filosofi, juridik med mera vid olika amerikanska universitet, och verksamma kring religionsfrihet och värderingar utifrån kristen och judisk grund, skriver nu ett öppet brev till USA:s kommission för internationell religionsfrihet. Det är ett organ som ska arbeta självständigt men har de federala myndigheternas uppdrag.

Brevet är publicerat i Real Clear Politics, som anses stå något till höger i amerikansk politik.

Undertecknarna hävdar att den finländska riksåklagarens åtal sänder ett budskap till finländarna som inte kan missförstås: “ingen som står för traditionella läror inom judendom, kristendom och islam, och flera andra religioner, kring frågor om äktenskap och sexualmoral, kommer att gå säkra från statliga trakasserier”, skriver de, och hänvisar till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Universitetsprofessorerna påpekar att USA tidigare har reagerat mot exempelvis Kina angående mänskliga rättigheter. Nu uppmanar kommissionen att sätta tryck på USA:s utrikesminister Anthony Blinken och finansminister Janet Yellen att markera mot den finländska riksåklagaren Raija Toiviainen. De pekar bland annat på möjligheten att på ett personligt plan dra in visum och vidta ekonomiska sanktioner när riksåklagaren som officiell företrädare är involverad i vad de kallar “grova överträdelser mot mänskliga rättigheter”.

---

Fakta: Öppet brev om religionsfrihet

  • Bland undertecknarna av brevet till USA:s kommission för internationell religionsfrihet finns bland andra:
  • Professorerna Peter Berkowitz, Keegan Callanan, Carlos Eire, Robert P George, Ann Glendon, Sergiu Klainerman, John B Londregan, Jacqueline C. Rivers, David Rivkin och Adrian Vermeule. ‘
  • De är verksamma vid olika universitet i USA inom statsvetenskap, juridik, filosofi, religion med mera.

---

Fler artiklar för dig